
PUBLIC RECORDS LAW 
APPENDIX A - Frequently Asked Questions 

Q. Does the Public Records Law require a public body to create a record by 
collecting information, recording oral statements or otherwise? 

A. Generally no. A public body is required to allow inspection (subject to any 
exemptions) of any public records in its possession. 

However, the Public Records Law does require public bodies to use computer software or 
programs to retrieve and make available data or information the public body stores in 
computer or electronic form, if the public body employs the computer software or 
programs to retrieve information for its own purposes. This requirement reaches data 
retrieval only; it does not mean, for example, that public bodies are required to cut and 
paste from word processing documents or similar documents in response to public 
records requests. Also, a public body cannot be required to generate new data or 
information that do not already exist in agency's records, even when it has the means to 
do so. See Letter of Advice dated June 1, 1987, to Jim Kenney (OP-6126) (see App E); 
Public Records Order, October 13, 2004, Johansen (see App F). 

Q. Is a public body required to make public records available for inspection or 
copying on a periodic basis, or as records come into the possession of the public 
body, in response to a "continuing request" for records? 

A. No. A public body is only required to make non-exempt records that are in the public 
body's possession at the time the request is made. Persons seeking to inspect or to obtain 
copies of records of a public body on a continuing basis may be required to make 
successive requests for records. Of course, an agency may choose to honor a continuing 
request. 

Q. Is a public body required to provide copies of records for which someone else 
owns the copyright? 

A. Under federal law the owner of a copyright has the exclusive right to reproduce or 
distribute copyrighted work, although others may copy a limited amount of the work 
under the "fair use" doctrine. 17 USC §§ 106, 107, 501. The Public Records Law does 
not authorize public bodies to violate federal copyright law. A public body must permit a 
requester to inspect copyrighted materials, but should not make copies or allow someone 
else to make copies of such materials without the copyright owner's consent or on advice 
of legal counsel. 

Q. Does the Public Records Law mandate that a public body require a requester to 
prepay the estimated cost of providing requested records? 

A. No. A public body may require prepayment of estimated fees, but the law does not 
mandate that it do so. However the law authorizes a public body to charge a fee in excess 



of $25 only if it first provides a written cost estimate and receives confirmation from the 
requester to continue processing the request. The public body has the option of requiring 
prepayment of the estimated fee or waiting to collect its actual costs of responding to the 
request. 

Q. May a public body establish a charge of 50 cents per page for copies of public 
records? 

A. Yes, if that reasonably reflects its actual cost including the time of the person locating 
and copying the record, plus administrative overhead. See also next question. A public 
body may not charge more than its actual cost of making the records available for 
inspection or for furnishing copies. Also, a public body may charge a fee in excess of $25 
only if it first provides a written cost estimate and receives confirmation from the 
requester to continue processing the request. 

Q. May a public body charge for time spent in reviewing records to determine 
which of them are exempt, and for time spent in separating exempt and nonexempt 
material? 

A. Yes. This activity is an essential part of making records available for inspection, and 
the public body is entitled to recover its actual cost. (If the public body is a state agency, 
it must adopt a rule establishing the basis for its charges.) Although a public body may 
not charge for time its attorney spends determining how the Public Records Law applies 
to the requested records, it may recover the cost of time the attorney spends reviewing 
public records and separating exempt and nonexempt material at the public body's 
request. 

Q. Are an outside consultant's report and recommendations paid for by a public 
body subject to disclosure? 

A. Yes, although various exemptions may apply to all or parts of the report. 

Q. Is a calendar, planner or phone message notepad maintained by a public 
employee subject to the Public Records Law? 

A. If a public employee's calendar, planner or phone message notepad contains 
information relating to the conduct of the public's business, it is a public record subject to 
the disclosure provisions of the Public Records Law. If a calendar or planner contains 
both information relating to the conduct of the public's business and personal information 
about the employee, such as social activities outside of regular working hours or doctor's 
appointments, that information possibly can be redacted under the personal privacy 
exemption, ORS 192.502(2). 

Q. Can I get a transcript of material that is on tape? 



A. In general, you are entitled only to listen to the tape, and to make (or be furnished) a 
copy of the tape. The public body is not required to make a transcript of the tape, 
although of course it may. See Public Records Order, April 22, 2004, Birhanzl 
(stenographic tape of judicial hearing); Public Records Order, August 30, 1982, Palaia 
(see App F). If you have a disability that prevents you from listening to a tape, you may 
be entitled to the record in an alternative format. See discussion of Americans with 
Disabilities Act. This question does not relate to a tape of a public meeting or executive 
session held pursuant to the Public Meetings Law. That law's requirement for the 
recording of public meetings and executive sessions is considered as part of this manual's 
discussion of the Public Meetings Law. 

Q. Do I have the right to actually inspect the original records, or can the public body 
require me to accept copies? 

A. You have the right to inspect original records, except for particular documents that 
contain exempt and nonexempt material which must be separated, or where the public 
body has justifiably adopted a requirement that copies will be furnished instead because 
this is necessary to protect the records or to prevent interference with its work. Davis v. 
Walker, 108 Or App 128, 131-33, 814 P2d 547 (1991). 

Q. Are records collected for the purpose of a pending contested case administrative 
proceeding exempt? 

A. Not as such. An administrative proceeding is not "litigation," and therefore ORS 
192.501(1) (records prepared for litigation) does not apply. The fact that the ultimate 
order may lead to litigation is not a ground for nondisclosure. If however, the public body 
can show that litigation is reasonably likely to occur, the exemption applies. Some of the 
records also may be exempt for other reasons. 

Q. May I inspect a draft of a report in process of preparation? 

A. Maybe, maybe not. See Section I.E.4.d.(1) Internal Advisory Communications. 

Q. Is it a crime to tamper with public records? 

A. Yes. Under ORS 162.305(1), a person commits the crime of tampering with public 
records if, without lawful authority, the person knowingly destroys, mutilates, conceals, 
removes, makes a false entry in or falsely alters any public record, including records 
relating to the Oregon State Lottery. Tampering with Oregon State Lottery records is a 
Class C felony. Tampering with records other than Lottery records is a Class A 
misdemeanor. 

Q. May a business sell public database information for profit? 

A. Generally, yes.[6] For example, a private business may obtain public database 
information from a public body, transfer it to CD-ROM (or some other format that makes 



the information easy to access) and then sell the CD-ROM for a profit. While members of 
the public could obtain the information directly from the public body, they may be 
willing to pay for the information if it is in a more easily accessible format. Although 
public bodies may only recover their actual costs in making records available, a private 
business may charge whatever the market will bear. 

 


