August 21, 1997

J. Kenneth Jones
Attorney at Law

975 Oak St., Suite 700
Eugene, OR 97401

Dear Mr. Jones:

At its August 21, 1997 meeting, the Oregon Government Standards and Practices
Commission (GSPC) adopted the following advisory opinion:

OREGON GOVERNMENT STANDARDS AND PRACTICES COMMISSION ADVISORY
OPINION NO. 97A-1004

STATED FACTS: In previous opinions, the Oregon Government Standards and
Practices Commission (GSPC) has stated the payment for the dinner of a spouse of a
public official, at an event such as an annual banquet, would be a violation of Oregon
Government Standards and Practices laws because it would constitute the receipt of
a benefit for the spouse that would not be available if the public official did not hold the
official position.

RELEVANT STATUTES: The following Oregon Revised Statutes are applicable to the
issues addressed herein:

ORS 244.020(15): "Public official’ means any person who, when an alleged violation
of this chapter occurs, is serving the State of Oregon or any of its political subdivisions
or any other public body of the state as an officer, employee, agent or otherwise, and
irrespective of whether the person is compensated for such services."

ORS 244.040: "The following actions are prohibited regardless of whether actual
conflicts of interest or potential conflicts of interest are announced or disclosed
pursuant to ORS 244.120:

(1)(a) No public official shall use or attempt to use official position or office to
obtain financial gain or avoidance of financial detriment that would not otherwise be
available but for the public official’s holding of the official position or office, other than
official salary, honoraria, except as prohibited in paragraphs (b) and (c) of this
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subsection, reimbursement of expenses or an unsolicited award for professional
achievement for the public official or the public official’s relative, or for any business
with which the public official or a relative of the public official is associated."

QUESTION #1: The requester of this opinion asks if it would be a violation of Oregon
Government Standards and Practices laws for the governing body of a public body, at
a public meeting, to adopt as a specific benefit for its volunteers, a dinner for the
volunteer and a guest?

OPINION: In the Oregon Government Standards and Practices Commission s
(GSPC) Advisory Opinion #93A-1007 (copy attached), the GSPC stated that, when
government officials attend a function in their official capacity, it would not be
prohibited for the governing body to pay for the dinner of the official under the
reimbursement of expenses provision of ORS 244.040(1)(a). The opinion also
stated that the spouse of the public official is not a public official as defined by statute;
therefore, any costs incurred due to such participation must be paid for with non-
public funds.

Persons who volunteer their time to a public body are public officials subject to
Oregon Government Standards and Practices laws pursuant to ORS 244.020(15)
even though they are not compensated for their services. Public officials and their
spouses are not permitted to receive something of economic value, at no cost, when
those same benefits are not available to persons who are not public officials. Public
officials who receive such economic value only because of their public position would
be receiving personal financial gain in violation of ORS 244.040(1)(a).

The question proposes that a governing body, at a public meeting, adopt as a specific
element of their volunteers compensation, a dinner for the volunteer and a guest.
ORS 244.040(1)(a) specifically excludes official salary as a use of office or position
for personal financial gain. Providing for the cost of the relative s dinner at a public
body s annual banquet as part of a volunteer s compensation package would be
considered official salary. Accordingly, there would be no violation of Oregon
Government Standards and Practices laws by volunteers whose relative(s) received a
dinner, paid for the public entity, at an annual banquet. The GSPC, however, cautions
public bodies to consult with their legal counsel to insure that they comply with any
requirements to report the value of the meals as income to the federal and state
governments.

QUESTION #2: Would the answer to Question #1 change if the personnel involved
were paid personnel instead of volunteers, assuming a properly adopted policy
setting this out as a specific benefit for the individuals involved?
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OPINION: No. The opinion to question #1 would also apply.

THIS OPINION IS ISSUED BY THE OREGON GOVERNMENT STANDARDS AND
PRACTICES COMMISSION PURSUANT TO ORS 244.280. A PUBLIC OFFICIAL OR
BUSINESS WITH WHICH A PUBLIC OFFICIAL IS ASSOCIATED SHALL NOT BE LIABLE
UNDER ORS CHAPTER 244 FOR ANY ACTION OR TRANSACTION CARRIED OUT IN
ACCORDANCE WITH THIS OPINION. THIS OPINION IS LIMITED TO THE FACTS SET
FORTH HEREIN.

Issued by Order of the Oregon Government Standards and Practices Commission at
Salem, Oregon, August 21, 1997.

Legal Counsel Review:

Lynn Rosik Date
Assistant Attorney General
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