April 4, 1997

Kelly Miner

Oregon Emergency Management
595 Cottage Street NE

Salem, Oregon 97310

Dear Ms. Miner:

This letter is in response to your correspondence dated March 25, 1997, concerning
possible conflicts of interest in your being employed by a state agency and engaging in
outside employment involving private support services for an association which includes
members who are employees of the state agency and employees of similar agencies
in political subdivisions of the state.

OREGON GOVERNMENT STANDARDS AND PRACTICES COMMISSION STAFF OPINION
97S-013

STATED FACTS: You are an office specialist for Oregon State Police (OSP), Office of
Emergency Management (OEM). As an individual outside of OEM, you are interested in
bidding on a contract with the Oregon Emergency Management Association (OEMA) to
provide support services to them. This work would be in your off duty time from OEM.
You would have a telephone set up in your home, establish an address for OEMA and do
such things as mailings and design of a newsletter. You understand that no computer,
fax, copier, phone calls, etc., related to this would be allowed during your on duty time at
OEM.

OEM does have contact with OEMA; however, you, as an OEM support person, have no
decision making authority with OEMA. You are a member of OEMA.

RELEVANT STATUTES: The following Oregon Revised Statutes are relevant to the
issues addressed herein:

ORS 244.020(15): Public official means any person who, when an alleged
violation of this chapter occurs, is serving the State of Oregon or any of its political
subdivisions or any other public body of the state as an officer, employee, agent
or otherwise, and irrespective of whether the person is compensated for such
services.
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ORS 244.040: Code of ethics; prohibited actions; honoraria. The following
actions are prohibited regardless of whether actual conflicts of interestor potential
conflicts of interest are announced or disclosed pursuant to ORS 244.120.

(1)(@) No public official shall use or attempt to use official position or office to
obtain financial gain or avoidance of financial detriment that would not otherwise
be available but for the public official s holding of the official position or office,
other than official salary, honoraria, except as prohibited in paragraphs (b) and (c)
of this subsection, reimbursement of expenses or an unsolicited award for
professional achievement for the public official or the public official s relative, or
for any business with which the public official or a relative of the public official is
associated.

QUESTION: Would it be a violation of Government Standards and Practices laws for a
public official to perform support services on a private contract basis for a private
association of public agency employees while being employed by a state agency and
while also being a member of the association?

OPINION: No. Oregon Government Standards and Practices laws, ORS Chapter 244,
do not prohibit outside employment by a public official. In previous opinions of a similar
nature, the GSPC has issued guidelines related to public officials who choose to engage
in outside employment or professional activity. Those guidelines include the following:

1. That private business not be conducted on public time.

2. That public supplies, facilities, equipment, personnel, records or any other
public resources not be used to carry out private business.

3. That no official action toward a third party be conditioned on a private
business relationship with that third party.

4. That no confidential information be used to obtain financial benefit for the
employee.
5. That employees will notify their appointing authority in writing of a potential

or actual conflict of interest if private endeavors could or would be affected
by public employment.
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While it is permissible for a public official to engage in private employment on their own
time, state law does not permit a public official to use anything that a person who is not
also a public official is not entitled to use. The law also prohibits the promotion of
outside

business pursuits while engaged in the performance of official public duties. Private
employment must always be kept clearly separate from public employment in order to
avoid violations of Government Standards and Practices laws.

THIS RESPONSE IS BASED SOLELY ON THE INFORMATION PROVIDED IN YOUR
WRITTEN INQUIRY AND IS NOT A FORMAL ADVISORY OPINION PURSUANT TO ORS
244.280. IT IS MY PERSONAL ASSESSMENT AS THE EXECUTIVE DIRECTOR OF THE
OREGON GOVERNMENT STANDARDS AND PRACTICES COMMISSION.

Please don t hesitate to call or write again if you have questions or would like additional
clarification.

Sincerely,

L. Patrick Hearn
Executive Director

0762.5JP



