September 5, 2000

Klaus G. Rohde
14675 S.W. Osprey Drive, Apt. 424
Beaverton, Oregon 97007

Dear Mr. Rohde:

This letter is in response to your correspondence dated August 23, 2000 concerning
numerous questions pertaining to Oregon OSHA employees.

OREGON GOVERNMENT STANDARDS AND PRACTICES COMMISSION STAFF OPINION
NO. 00S-022

STATED FACTS: All of the following questions concern the application of Oregon
Government Standards and Practices laws as they pertain to employees of Oregon
OSHA.

RELEVANT STATUTES: The following Oregon Revised Statutes are applicable to the
issues addressed herein:

ORS 244.020(1): Actual conflict of interest means any action or any decision or
recommendation by a person acting in a capacity as a public official, the effect of
which would be to the private pecuniary benefit or detriment of the person or the
person s relative or any business with which the person or a relative of the person
is associated unless the pecuniary benefit or detriment arises out of
circumstances described in subsection (7) of this section.

ORS 244.020(7): Potential conflict of interest means any action or any decision
or recommendation by a person acting in a capacity as a public official, the effect
of which could be to the private pecuniary benefit or detriment of the person or the
person s relative, or a business with which the person or the person s relative is
associated, unless the pecuniary benefit or detriment arises out of the following:
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ORS 244.020(15): Public official means any person who, when an alleged
violation of this chapter occurs, is serving the State of Oregon or any of its political
subdivisions or any other public body of the state as an officer, employee, agent
or otherwise, and irrespective of whether the person is compensated for such
services.

ORS 244.040: Code of ethics; prohibited actions; honoraria. The following
actions are prohibited regardless of whether actual conflicts of interestor potential
conflicts of interest are announced or disclosed pursuant to ORS 244.120.

(1)(@) No public official shall use or attempt to use official position or office to
obtain financial gain or avoidance of financial detriment that would not otherwise
be available but for the public official s holding of the official position or office,
other than official salary, honoraria, except as prohibited in paragraphs (b) and (c)
of this subsection, reimbursement of expenses or an unsolicited award for
professional achievement for the public official or the public official s relative, or
for any business with which the public official or a relative of the public official is
associated.

ORS 244.120: Methods of handling conflicts; generally; application to elected
officials or members of boards. (1) Except as provided in subsection (2) of this
section, when met with an actual or potential conflict of interest, a public official
shall:

(c) If the public official is any other appointed official subject to this chapter, notify
in writing the person who appointed the public official to office of the nature of the
conflict, and request that the appointing authority dispose of the matter giving rise
to the conflict. Upon receipt of the request, the appointing authority shall
designate within a reasonable time an alternate to dispose of the matter, or shall
direct the official to dispose of the matter in a manner specified by the appointing
authority.

QUESTION #1: Would it be a violation of Oregon Government Standards and Practices
laws for an Oregon OSHA employee, on the employee s own time and using the
employee s own resources, to be compensated by anotherparty for conducting business
that is part of the employee s regular job duties at Oregon OSHA?
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OPINION: No. Oregon Government Standards and Practices laws, Oregon Revised
Statutes Chapter 244, do no prohibit outside employment by a public official. This
includes work which may bear a relationship to official duties. In previous opinions of a
similar nature, the GSPC has issued guidelines related to public officials who choose
to engage in outside employment or professional activity. Those guidelines include the
following:

GUIDELINES FOR OUTSIDE EMPLOYMENT OF PUBLIC OFFICIALS

1. That private business not be conducted on public time.

2. That public supplies, facilities, equipment, personnel, records or any other public

resources not be used to carry out private business.

3. That no official action toward a third party be conditioned on a private business
relationship with that third party.

4. That no confidential information be used to obtain financial benefit for the
employee.

5. That employees will notify their appointing authority in writing of a potential or
actual conflict of interest if private endeavors could or would be affected by public
employment.

While it is permissible for a public official to engage in private employment on their own
time, state law does not permit a public official to use agency resources that a person
who is not also a public officialis not entitled to use in the course of private employment.
The law also prohibits the promotion of outside business pursuits while engaged in the
performance of official public duties. Private employmentmust always be kept separate
from public employment in order to avoid a violation of ORS 244.040(1)(a).

QUESTION #2: Would it be a violation of Oregon Government Standards and Practices
laws for an Oregon OSHA employee, on the employee s own time and using the
employee s own resources, to write health and safety programs and safety training
programs for Oregon employers?

OPINION: No. The opinion to question #1 also applies here.
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QUESTION #3: Would it be a violation of Oregon Government Standards and Practices
laws for an Oregon OSHA employee, on the employee s own time and using the
employee s own resources, conduct safety and health work in other states?

OPINION: No. The opinion to question #1 also applies here.

QUESTION #4: Would it be a violation of Oregon Government Standards and Practices
laws for an Oregon OSHA employee to be a member of a volunteer fire department?

OPINION: Thereis nothing is Oregon Government Standards and Practices laws which
would prohibit any government employee from serving in any volunteer position.

QUESTION #5: Would it be a violation of Oregon Government Standards and Practices
laws for an Oregon OSHA employee, on the employee s own time and using the
employee s own resources, to teach fire science courses at a community college?

OPINION: No. The opinion to question #1 also applies here.

QUESTION #6: Would it be a violation of Oregon Government Standards and Practices
laws for an Oregon OSHA employee, on the employee s own time and using the
employee s own resources, teach safety and health courses at a community college?

OPINION: No. The opinion to question #1 also applies here.

QUESTION #7: Is the appearance of impropriety a violation of Oregon Government
Standards and Practices laws?

OPINION: No. The appearance of impropriety is not addressed by Oregon Government
Standards and Practices laws.

QUESTION #8: Would it be a violation of Oregon Government Standards and Practices
laws for an Oregon OSHA employee, on the employee s own time and using the
employee s own resources, conduct safety and health activities within an Oregon
company which is under federal jurisdiction?

OPINION: No. The opinion to question #1also applies here.
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QUESTION #9: Would it be a violation of Oregon Government Standards and Practices
laws for Oregon OSHA or the Oregon Department of Consumer and Business Services
to

prohibit activities which are not prohibited by ORS Chapter 2447

OPINION: Oregon GovernmentStandards and Practices laws must be adhered to by all
public officials. There is nothing to preclude any government entity from setting rules and
regulations within their own agency which are more restrictive than state law; however,
a government entity cannot set rules and regulations within their agency which are less
restrictive than state law.

THIS RESPONSE ADDRESSES ONLY THE APPLICATION OF ORS CHAPTER 244 TO THE
FACTS STATED HEREIN. OTHER LAWS OR REQUIREMENTS MAY ALSO APPLY. THIS
IS NOT A FORMAL ADVISORY OPINION PURSUANT TO ORS CHAPTER244.280. IT IS MY
PERSONAL ASSESSMENT AS THE EXECUTIVE DIRECTOR OF THE OREGON
GOVERNMENT STANDARDS AND PRACTICES COMMISSION.

Sincerely,

L. Patrick Hearn
Executive Director

1236JP



