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May 13, 2003 
 
 
 
 
Joan S. Kelsey 
Beery & Elsner, LLP 
1750 S.W. Harbor Way, Suite 380 
Portland, Oregon 97201-5164 
 
Dear Ms. Kelsey: 
 
This is in response to your letter of April 14, 2003 regarding a city’s proposal to adopt a 
compensation package for city councilors that would include the cost of bi-monthly 
dinners for the official and his/her guest as a benefit. 
 
OREGON GOVERNMENT STANDARDS AND PRACTICES COMMISSION STAFF 
OPINION NO. 03S-010 
 
STATED FACTS:  Members of a city council participate in city-county dinners that occur 
bi-monthly.  Councilors attend these events in their official capacities.  The city pays for 
the councilor’s dinner as a reimbursed expense allowed as an exception to financial 
gain prohibited by ORS 244.040(1)(a). 
 
A policy proposal is being considered to authorize the city to pay the cost of these 
dinners for a spouse or quest accompanying a councilor.  The cost would be identified 
and administered as compensation to the accompanied councilor  
 
RELEVANT STATUTES:  The following Oregon Revised Statutes (ORS) are applicable 
to the issues that are addressed in this opinion: 
 

244.020(15) “’Public official’ means any person who, when an alleged violation of 
this chapter occurs, is serving the State of Oregon or any of its political 
subdivisions or any other public body of the state as an officer, employee, agent 
or otherwise, and irrespective of whether the person is compensated for such 
services.” 

 
244.020(16) "’Relative’ means the spouse of the public official, any children of 
the public official or of the public official's spouse, and brothers, sisters or parents 
of the public official or of the public official's spouse.” 
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244.040 “Code of ethics; prohibited actions; honoraria. The following actions 
are prohibited regardless of whether actual conflicts of interest or potential 
conflicts of interest are announced or disclosed pursuant to ORS 244.120:” 

 
244.040(1)(a) “No public official shall use or attempt to use official position or 
office to obtain financial gain or avoidance of financial detriment that would not 
otherwise be available but for the public official's holding of the official position or 
office, other than official salary, honoraria, except as prohibited in paragraphs (b) 
and (c) of this subsection, reimbursement of expenses or an unsolicited award 
for professional achievement for the public official or the public official’s relative, 
or for any business with which the public official or a relative of the public official 
is associated.” 

 
QUESTION NO. 1:  Would a councilor violate Oregon Government Standards and 
Practices law by accepting a dinner paid for by the city, for a relative or guest, if the city 
made the cost of such a dinner part of the councilor’s compensation? 
 
OPINION:  No.  This would not be a violation for either the relative or the guest.  
Government Standards and Practices laws apply only to actions of a public official as 
they affect a relative.  The law would not apply to a public official’s actions, that affect a 
guest, who is not defined in ORS 244.020(16) as a “relative.”  Accordingly, Government 
Standards and Practices law does not restrict or otherwise address the issue of the city 
paying the cost of a meal for a guest of a public official. 
 
Regarding relatives of public officials, the GSPC has issued opinions on similar inquiries 
in the past.  Some examples are staff opinion 97S-020 and advisory opinion 98A-1004.  
In these opinions the GSPC has indicated that, when public officials attend a function in 
an official capacity, the governing body could pay for the dinner of the official under the 
“reimbursement of expenses” provision of ORS 244.040(1)(a).  The GSPC has also 
indicated that the cost of such dinners for a relative is the personal responsibility of the 
public official. 
 
The stated facts propose that the governing body (city) adopt, as part of the 
compensation package of council members, the payment of the cost of dinner for 
relatives of councilors.  If such a benefit were formally adopted in the same manner as 
all other forms of compensation, the councilors could avail themselves of the free 
dinners for relatives and not be in violation of ORS 244.040(1)(a). 
 
THIS RESPONSE ADDRESSES ONLY THE APPLICATION OF ORS 244 TO THE 
FACTS STATED HEREIN.  ANY RELEVANT INFORMATION, WHICH WAS NOT 
INCLUDED BY THE REQUESTER OF THIS OPINION IN THE STATED FACTS, 
COULD COMPLETELY CHANGE THE OUTCOME OF THIS OPINION.  OTHER 
LAWS OR REQUIREMENTS MAY ALSO APPLY.  THIS IS NOT A FORMAL 
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ADVISORY OPINION PURSUANT TO ORS CHAPTER 244.280.  THIS OPINION 
DOES NOT EXEMPT A PUBLIC OFFICIAL FROM LIABILITY UNDER ORS 
CHAPTER 244 FOR ANY ACTION OR TRANSACTION CARRIED OUT IN 
ACCORDANCE WITH THIS OPINION.  THIS OPINION IS ONLY MY PERSONAL 
ASSESSMENT AS THE EXECUTIVE DIRECTOR OF THE OREGON STANDARDS 
AND PRACTICES COMMISSION. 
 
Please contact this office again if you would like this opinion submitted to the 
Government Standards and Practices Commission for adoption as a formal advisory 
opinion pursuant to ORS 244.280. 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
 
L. Patrick Hearn 
Executive Director 
 
LPH/dc 03S-010 


