
 
 
 
 
 
 
 
November 21, 2005 
 
 
 
R. Charles Pearson, PLS 
Clackamas County Surveyor 
9101 S.E. Sunnybrook Blvd., Suite 428 
Clackamas, Oregon 97015 
 
Dear Mr. Pearson: 
 
This is in response to your correspondence dated November 4, 2005 regarding a 
private surveyor, acting as a city surveyor, accepting payment directly from the 
developer. 
 
OREGON GOVERNMENT STANDARDS AND PRACTICES COMMISSION 
STAFF OPINION NO. 05S-014 
 
STATED FACTS:  Oregon law currently allows the governing body of a city to 
designate the city surveyor to serve in lieu of a county surveyor. 
 
A city has entered into a professional services contract with a practicing private 
surveyor.  Under the conditions of the contract, the surveyor is not considered a 
full-time or part-time city employee.  The compensation under the contract would 
be the surveyor’s fee for services provided under the contract, which would be 
paid by the developer directly to the surveyor without passing through the city. 
 
RELEVANT STATUTES:  The following Oregon Revised Statutes (ORS) are 
applicable to the issues that are addressed in this opinion: 
 

244.020(2) " ‘Business’ means any corporation, partnership, 
proprietorship, firm, enterprise, franchise, association, organization, self-
employed individual and any other legal entity operated for economic gain 
but excluding any income-producing not-for-profit corporation that is tax 
exempt under section 501(c) of the Internal Revenue Code with which a 
public official is associated in a nonremunerative capacity.” 
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244.020(3) " ‘Business with which the person is associated’ means: 
 

(a) Any business or closely held corporation of which the person or 
the person’s relative is a director, officer, owner or employee, or 
agent or any private business or closely held corporation in which 
the person or the person’s relative owns or has owned stock, 
another form of equity interest, stock options or debt instruments 
worth $1,000 or more at any point in the preceding calendar year; 

 
244.020(15) “ ‘Public official’ means any person who, when an alleged 
violation of this chapter occurs, is serving the State of Oregon or any of its 
political subdivisions or any other public body of the state as an officer, 
employee, agent or otherwise, and irrespective of whether the person is 
compensated for such services.” 

 
244.040 “Code of ethics; prohibited actions; honoraria. The following 
actions are prohibited regardless of whether actual conflicts of interest or 
potential conflicts of interest are announced or disclosed pursuant to ORS 
244.120:” 

 
244.040(1)(a) “No public official shall use or attempt to use official position 
or office to obtain financial gain or avoidance of financial detriment that 
would not otherwise be available but for the public official's holding of the 
official position or office, other than official salary, honoraria, except as 
prohibited in paragraphs (b) and (c) of this subsection, reimbursement of 
expenses or an unsolicited award for professional achievement for the 
public official or the public official’s relative, or for any business with which 
the public official or a relative of the public official is associated.” 

 
QUESTION:  When performing contracted services for the city, would the private 
surveyor violate Government Standards and Practices law by accepting payment 
of fees directly from the developer rather than being paid by the city for those 
services? 
 
OPINION:  The stated facts describe a surveyor that provides services through a 
private business.  The surveyor has entered into a contract with a city to provide 
surveying services on behalf of the city.  It appears that the surveyor would be 
defined as a public official under this agreement as provided in ORS 
244.020(15).  The surveyor’s private business would apparently be a business 
with which the surveyor is associated as defined in ORS 244.020(3) 
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ORS 244.040(1)(a) prohibits a public official from using or attempting to use an 
official position or office to obtain financial gain or to avoid a financial detriment 
that would not otherwise be available but for the public official's holding the 
official position or office.  The use of official position for the financial benefit of a 
business with which the public official is associated is also prohibited.  The only 
exceptions are official salary, honoraria, reimbursement of expenses or an 
unsolicited award for professional achievement. 
 
It appears that payment by the developer to the surveyor would be “official 
salary” permitted by ORS 244.040(1)(a); therefore, it does not appear that the 
surveyor’s acceptance of payment directly from the developer would violate 
Government Standards and Practices law. 
 
THIS RESPONSE ADDRESSES ONLY THE APPLICATION OF ORS 244 TO 
THE FACTS STATED HEREIN.  ANY RELEVANT INFORMATION, WHICH 
WAS NOT INCLUDED BY THE REQUESTER OF THIS OPINION IN THE 
STATED FACTS, COULD COMPLETELY CHANGE THE OUTCOME OF THIS 
OPINION.  OTHER LAWS OR REQUIREMENTS MAY ALSO APPLY.  THIS IS 
NOT A FORMAL ADVISORY OPINION PURSUANT TO ORS CHAPTER 
244.280.  THIS OPINION DOES NOT EXEMPT A PUBLIC OFFICIAL FROM 
LIABILITY UNDER ORS CHAPTER 244 FOR ANY ACTION OR 
TRANSACTION CARRIED OUT IN ACCORDANCE WITH THIS OPINION.  
THIS OPINION IS ONLY MY PERSONAL ASSESSMENT AS THE EXECUTIVE 
DIRECTOR OF THE OREGON STANDARDS AND PRACTICES 
COMMISSION. 
 
Please contact this office again if you would like this opinion submitted to the 
Government Standards and Practices Commission for adoption as a formal 
advisory opinion pursuant to ORS 244.280. 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
 
L. Patrick Hearn 
Executive Director 
 
LPH/dc 05S-014 


