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Date: January 23, 2006 
 
Ruling:  Technical Advisory No. 06-01 
 
Subject: Use of Electrical Equipment in Licensed Care Facilities 
 
Code Reference: Electrical equipment shall comply with Oregon Fire Code (OFC Section 605, 

the Life Safety Code (NFPA 101), National Electrical Code (NFPA 70), and 
the Standard for Health Care Facilities (NFPA 99). 

 
Content: Definitions:  For the purposes of this technical bulletin, the following definition shall 

apply. 

 Electrical equipment as defined by the OFC Section 605 and NFPA 70 includes 
but is not limited to portable appliances (hair dryers, coffee makers, battery 
chargers, etc.), stationary appliances (refrigerators, microwave ovens, etc.), 
extension cords, relocatable power taps (plug strips, surge protectors, etc.), and 
multi-plug adapters (cube adapters, strip plugs, multi-plug extension cords, etc.). 

NOTE:  Electrical equipment and devices that are affixed to the structure and/or 
integrally incorporated into the facility are not within the scope of this technical 
bulletin. 

Regulations:  The following regulations shall be followed where electrical equipment 
is being used within health care facilities. 

1. Electrical equipment is to comply with the manufacturer’s requirements specified 
in Chapter 9 of NFPA 99 and is to be listed for their intended use.  In health care 
facilities, all appliances shall either be listed for their intended use OR shall be 
subject to an evaluation to determine compliance with Chapters 7 and 9 of NFPA 
99. 
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2. Electrical equipment is to comply with the performance, maintenance, and testing 
requirements of Chapter 7 of NFPA 99 and be used in accordance with their 
listing.  The manufacturer’s instructions conform to the listing organization’s (UL, 
Factory Mutual, etc.) testing guidelines and are to be followed by the facility. 

3. Electrical equipment provided by the facility shall conform to Section 7-6.2.1.1 of 
NFPA 99. 

NOTE:  Facilities shall establish written policies regarding use of electrical 
equipment not provided by the facility that conforms to Section 7-6.2.1.11 of 
NFPA 99. 

4. Electrical equipment such as but not limited to extension cords, relocatable power 
taps, surge suppressors, etc.,  shall not be affixed to the structure of facilities in any 
manner that requires use of tools or specialized devices to provide access.  Such 
installation is in conflict with the requirements of Section 400.8 of the NEC 
(NFPA 70). 

5. Use of Electrical equipment in Areas WHICH ARE classified as Patient Care 
Areas: Electrical equipment that is intended to be used in patient care areas shall 
be tested, evaluated, and periodically inspected in accordance with Chapter 7 of 
NFPA 99. 

 Electrical equipment shall be serviced and evaluated by qualified personnel.  
Qualified personnel shall possess at a minimum, a valid limited maintenance 
low voltage license, and either certification of or written proof of successful 
competence as a biomedical electronic technician. 

 Electrical equipment shall be labeled to indicate that required tests and 
evaluations have been performed. 

NOTE:  This is commonly known as biomedical labeling.  This service may 
be performed by either qualified facility staff or through a third-party service. 

 All electrical equipment shall be listed as hospital grade and shall be so 
identified. 

 Manufactured assemblies that contain electrical equipment (such as relocatable 
power taps, surge suppressors, etc.), shall be listed as a hospital grade assembly 
and shall be so identified. 
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6. Use of Electrical equipment in Areas WHICH ARE NOT classified as Patient 
Care Areas: Electrical equipment that is not intended to be used within patient 
care areas or that would come into direct contact with patients and/or residents 
shall be required to have a visual inspection, unless otherwise indicated by the 
manufacturer’s instructions.  This equipment shall be inspected prior to use within 
the facility, at least one each year, and whenever a visual inspection of the 
appliance indicates a change of its condition due to use or repair. 

 
Other References: Life Safety Code NFPA 101 (Sections 19.5.1, 9.1.2), Health Care Facilities 

NFPA 99 (Section 12-3.7.1), National Electric Code (Article 517, Sections 
110.3, 400.8), Oregon Fire Code (Sections 605.1, 605.4.1, 605.5) 

 
 
 


