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along with our stakeholders and customers, to provide 
consistent and concise application of Oregon’s 

fire prevention and life safety regulations. 
 

 
 

  

Date: January 25, 2011 
 
Ruling:  Technical Advisory No. 11-01 (Revised #06-01) 
 
Subject: Use of Electrical Equipment in Licensed Health Care, Residential Care, and 

Assisted Living Facilities 
 

Code Reference: Life Safety Code NFPA 101, 2000 Ed., sections 18/19.5.1, 9.1.2 
Health Care Facilities NFPA 99, 1999 Ed., sections 12-3.7 (Hospitals), 

13-3.7 (Ambulatory Health Care Facilities, End Stage Renal Dialysis 
Facilities, Urgent Care Facilities, Clinics, Sleep Laboratories, etc.),  
16-3.7 (Nursing Homes), 17-3.7 (Limited Care Facilities),  
20-3.7 (Freestanding Birthing Centers), 7-1 (Electrical Equipment) 

Residential Care and Assisted Living Facilities NFPA 99, 1999 Ed., section 
18-3.7 (Residential Facilities) 

National Electric Code, 1999 Ed., Article 517, sections 110.3, 400.8 
Oregon Fire Code (OFC), 2010 Ed., sections 605.1, 605.4.1, 605.5 

 
 
Content: I. DEFINITIONS:  For the purposes of this technical advisory, the following 

definitions shall apply. 

Electrical equipment includes but is not limited to portable appliances (hair 
dryers, coffee makers, battery chargers, etc.), stationary appliances (refrigerators, 
microwave ovens, etc.), extension cords, relocatable power taps (plug strips, surge 
protectors, etc.), multi-plug adapters (cube adapters, strip plugs, multi-plug 
extension cords, etc.) and medical equipment such as  but not limited to CPAP, 
infusion pumps, monitoring, radiological equipment, etc. OFC section 605, NFPA 
70, NFPA 99, section 2-2 

Patient-Care related electrical appliances includes electrical appliances that are 
intended to be used for diagnostic, therapeutic, or monitoring purposes in a 
patient care vicinity. 
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Non-patient electrical appliances and equipment includes those appliances and 
equipment used in patient care areas and laboratories such as but not limited to 
office equipment, maintenance equipment, televisions, audio devices, etc. 

Patient care area is defined as any portion of a health care facility wherein patients 
are intended to be examined or treated and are classified as either a general care 
areas or critical care areas.  Business offices, corridors, lounges, day rooms, dining 
rooms, or similar areas are not considered as patient care areas. 

According to CMS State Letter, the patient care area moves with the 
resident/patient to whatever location they are receiving examination and/or 
treatment.  Compliance with this requirement, though in conflict with NFPA 99 
and NFPA 70, is a condition of participation for Medicare and/or Medicaid 
certified facilities. 

General care areas is defined as patient bedrooms, examining rooms, treatment 
rooms, clinics, and similar areas in which patients will come into contact with 
ordinary appliances such as nurse-call systems, electric beds, examining lamps, 
telephones, and entertainment devices.  In such areas, patients could be connected 
to patient care related electrical appliances such as heating pads, 
electrocardiographs, drainage pumps, monitors, radiological equipment otoscopes, 
ophthalmoscopes, intravenous lines, etc. 

Critical care areas is defined as those special care units where patients may be 
subjected to invasive procedures and connected to line-operated patient care 
related electrical appliance.  Examples include intensive care units, coronary care 
units, angiography laboratories, cardiac catheterization laboratories, delivery 
rooms, operating rooms, postanesthesia recovery rooms, and emergency rooms. 

Wet location as used in NFPA 99 is defined as a patient care area that is normally 
subject to long term significant amounts of water while patients are present 
including standing fluids on floors, drenching of work areas, etc. where such 
condition is intimate to the patient and staff. 

NOTE: Incidental spillage of liquids and routine housekeeping procedures 
do not define a wet location. 

Patient care vicinity is defined as a space within a location intended for the 
examination and treatment of patients, extending 6 feet beyond the normal 
location of the bed, chair, table, treadmill, or other device that supports the patient 
during examination and treatment and extends vertically to 7 feet 6 inches above 
the floor. 

NOTE: Terms such as “resident” or “client” as may be commonly used to 
describe persons who are receiving treatment and care (which includes 
sleeping areas and rooms) shall for the purposes of this advisory be 
synonymous with the term “patient”. 

II. REGULATIONS: The following regulations shall be followed where electrical 
equipment is being used within health care facilities.  
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1.    All electrical appliances and equipment shall comply with the requirements 

specified within the Oregon Fire Code, 2010 Ed. Including all referenced 
standards. In addition, federally certified health care facilities regulated by the 
Centers for Medicare and Medicaid Services shall comply with the 
requirements specified within the NFPA 101, Life Safety Code, 2000 Ed., 
including all referenced standards. OFC section 601.1, NFPA 101, sections 
18/19.1.1. 

2.  Electrical appliances and equipment is to comply with the manufacturer’s 
requirements as specified in Chapter 9 of NFPA 99 and is to be listed for their 
intended use.  Facilities shall establish written policies regarding use of 
electrical appliances and equipment including appliances and equipment not 
provided by the facility. OFC, section 605.7, NFPA 99, section 7-6.2.1 

NOTE: In health care facilities specifically, all appliances shall either be listed 
for their intended use OR shall be subject to an evaluation by a qualified 
individual or third party service approved by the fire code official to 
determine compliance with Chapters 7 and 9 of NFPA 99.  

3.  Electrical equipment is to comply with the performance, maintenance, and 
testing requirements of Chapter 7 of NFPA 99 and be used in accordance with 
all instructions included as part of such listing. The manufacturer’s instructions 
as supplied by the manufacturer conform to the listing organization’s (UL, 
Factory Mutual, etc.) testing guidelines and are to be followed by the facility.  
Patient care related electrical appliances and equipment shall conform to the 
performance criteria and testing specified in NFPA 99 section 7-5.1.  Non 
patient electrical appliances and equipment shall conform to the performance 
criteria and testing specified in NFPA 99, section 7-5.2, section 7-5, and section 
7.6.2.1.8. 

4. Electrical equipment such as but not limited to extension cords, relocatable 
power taps, surge suppressors, etc., shall not be affixed to the structure of 
facilities in any manner that requires use of tools or specialized devices to 
provide access. Such installation is in conflict with the requirements of the 
Electrical Code. OFC section 605.1, NFPA 70, section 400.8. 

5. Appliances intended to be used in patient care areas shall be tested, evaluated, 
and periodically inspected at approved intervals (General care areas; 12 
months, Critical care areas and wet locations; 6 months) or as determined by 
the facility based upon types and amount of use, previously documented safety 
testing, or similar considerations.  Facility-owned household or other 
appliances not intended to contact patients shall be tested at intervals deemed 
appropriate by the facility.  All testing shall be documented. NFPA 99, section 
7-6.2.1.2, Exception. 

6. Facilities shall establish policies for the control of appliances not provided by the 
facility.  When establishing policies, the following issues need to be considered; 

 Is the appliance a medical device? 
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 Is the appliance to be used by facility staff or only by the patient? 

 Is the appliance owned by the patient? 

 Does the manufacturer make no claims as to its design or use of the 
appliance as a medical device? 

At a minimum, all appliances not provided by the facility shall be inspected 
prior to use within the facility and periodically thereafter until such time as the 
appliance or equipment is no longer used within the facility.   

For the purposes of this section, “periodically” means as determined by the 
facility based upon the use and environmental effects and whenever a visual 
inspection of the appliance indicates a change of its condition due to use or 
repair.  NFPA 99, section 7-6.2.1.11. 

7.  Electrical equipment shall be serviced by qualified personnel. Qualified 
personnel shall possess any licenses required by the State of Oregon. 
 NOTE 1: Examples of a valid license include a Limited Maintenance 

Electrician license or a Limited Energy Technician “A” or “B” license (for 
work on low voltage equipment only). 

 NOTE 2: Licenses are issued through the Building Codes Division of the 
Department of Consumer and Business Services. 

 The facility is required to provide evidence that personnel authorized to service 
patient care related appliances and equipment, are qualified based on accepted 
industry standards and nationally recognized good practices. 

NOTE: One example of an acceptable credential is a Certified Biomedical 
Equipment Technician (CBET).  CBET is an AAMI-Association for the 
Advancement of Medical Instrumentation credential. 

 Individuals with a degree in electronics from an accredited higher learning 
institution or through military or other recognized training schools or 
associations and that work under direct and close supervision of an individual 
who possesses an industry accepted credential may also be deemed qualified if 
authorized by the facility in writing. 

 Facilities are required to provide written documentation of credentials upon 
request by the fire code official. NFPA 99, section 7-6.5.3. 

8.    Electrical equipment shall be labeled (commonly known as a Safety Sticker) to 
indicate that required inspections, tests, and evaluations have been performed. 
Other methods of documenting inspections, testing or evaluations of electrical 
equipment and appliances may be used as determined by facility policies. This 
service shall be performed by either qualified staff (refer to #7) or through a 
qualified third-party service. Users shall be made aware of the status of all 
equipment assigned for their use. 

9. All electrical equipment used within patient care vicinities within health care 
facilites shall be listed for those locations (UL 60601-1) and shall be so 
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identified. Manufactured assemblies that contain electrical equipment such as 
relocatable power taps, surge suppressors, etc., shall be listed as an assembly 
and shall be so identified.  

 
 

Other References:  
 
 
 


