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Ruling: Technical Advisory No. 11-06  (Revised TA# 07-01) 
 
Subject: Use of Small Electrical Cooking Appliances in Non Residential Occupancies. 
 
Code Reference:   2010 Oregon Fire Code Section 605, 2010 Oregon Mechanical Code and Oregon 
Electrical Specialty Code (based on the 2011 NFPA 70, National Electrical Code) 
 
Definitions:  For the purpose of this technical bulletin, the following definitions apply. 
 

 Personal or Limited Use. Use that is limited in frequency to personal use levels similar to those 
that would be found in a non-commercial private residence setting. 

 
 Household appliances.  Are considered to be cooking appliances installed within dwelling units 

and within areas where domestic or personal cooking operations occur and shall be listed and 
labeled as “household use”. 

 
 Commercial appliances. Are considered to be cooking appliances installed and utilized in 

commercial food service establishments, which shall include any building or portion thereof used 
for the commercial preparation and serving of food. 

 
Content:   Small electrical cooking appliances, specifically, coffee makers, microwave ovens, toasters 
and other small personal cooking appliances.  
 

1. The application and enforcement regarding the use of these appliances shall be enforced 
consistently, statewide, based upon current application standards, direction of the Oregon Fire 
Code and the specific manufactures recommendations of the listed appliance.   

 
2. “Household Use Only” appliances may be utilized in all occupancies for personal or limited use.  

When a household or domestic use appliance is utilized in other than a residential setting, the 
manufacturer’s Installation and Use Instruction Manual shall be readily available and all 
instructions and information contained therein shall be followed whenever the appliance is being 
used.  A commercially listed appliance will be needed for applications exceeding the personal or 
limited use categories. 

Exception: Health care facilities receiving federal funds. For further information 
contact OSFM health care facilities at 503-934-8257. 

 
3. Specific requirements or modifications to this advisory are to be handled as a review and 

acceptance process through each local jurisdiction. 
 
4. Other References: None 


