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October 27, 1989 
 
 
 
Rondald D. Wiscarson, Chief Deputy 
State Fire Marshal 
3000 Market Street Plaza, Suite 534 
Salem, Oregon 97310-0198 
 
Re: Opinion Request OP-6311 
 
Dear Mr., Wiscarson: 
 

You inform us that considerable confusion exists about certain fire service requirements and proposed 
alternatives.  Specifically, you direct our attention to the 1988 Uniform Fire Code, section 10.207 and 10.301 (c), 
and state that if those provisions were adopted in Oregon, Oregon’s fire code would contain requirements for 
both road access and water supply for new construction.  You ask two questions. 
 

1.     Does ORS Chapter 476 grant either the State Fire Marshal or an exempt local jurisdiction authority 
to adopt or apply road access or water supply requirements to new construction? 
 

The State Fire Marshal may adopt such requirements in exercising his power to adopt standards relat-
ing to fire prevention,  The ability of local governments to adopt such requirements will depend upon their re-
spective authorities, but, if authorized, they too may adopt such requirements. 
 

2.      If that authority exists, may the state Fire Marshal or an exempt local jurisdiction accept an alter-
native method or material such as a sprinkler system? 

 
Where the alternative would require certain methods of building construction, as, for example would a 

sprinkler system, the answer is no.  The state structural code sets the uniform standards for buildings. 
 

Discussion 

1. Adoption and Application of Road Access and Water Supply Requirements 

a. State Fire Marshal Authority 

The 1988 Uniform Fire Code (UFC) provisions to which you refer govern fire apparatus access roads (section 
10.207 (a) - (1)) and the installation and maintenance of water supply systems (section 10.301).  We previously 
considered whether the State Fire Marshal (or an exempt local jurisdiction) had authority to set standards for fire 
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apparatus access roads, and concluded that they did not.  See Letter of Advice dated March 27, 1984, to Harry 
Barnett, Manager, Fire Prevention/Investigation Section, Office of State Fire Marshal (OP-5636).  We reasoned 
that ORS 476.030(1)(C), which refers to the “adequacy of exit in case of fire,” was the only provision that argua-
bly authorized fire apparatus access roads.1 We rejected that provision on a basis for rulemaking, concluding 
that its reference to “exits” refers to building exits, not fire apparatus access.  In 1986, possibly in response to 
our opinion, the State Fire Marshal amended his rules and eliminated section 10.207 from the state fire code.  
See OAR 837-40-010.2 
 

In OP-5636, supra, we did not discuss two other colorable sources of authority relevant to your ques-
tions: ORS 476.030(1)(a) and (d).  Subsection (d) permits the State Fire Marshal to adopt rules establishing “[s]
tandards for equipment used for fire protection purposes.”  “Fire protection equipment” means any apparatus, 
machinery or appliance intended for use by a fire service unit in fire prevention or suppression activities.  ORS 
476.0005(s).  This subsection is not broad enough to encompass fire apparatus access roads.  It also does not 
cover water supply requirements, which are not fire apparatus, machinery or appliances.3 

 However, subsection (a) of ORS 476.030(1) permits the State Fire Marshal to adopt rules relating to 
the “prevention of fires.”  The commonly accepted meaning of “fire prevention” includes “measures and prac-
tices directed toward the prevention and suppression of destructive fires.”  Webster’s Third New International 
Dictionary 855 (unabridged ed 1976) (emphasis added).  See also B. Kuvshinoff, Fire Sciences Dictionary 165 
(1977) (defining fire prevention to include minimizing life and property loss if fire should occur).  But cf.  ORS 
478.920(1) (fire prevention code adopted by a rural fire prevention district may provide reasonable regulations 
related to “[p]revention and suppression of fires” (emphasis added)). 

Fire access roads and water supply systems provide fire prevention in the broad sense of fire contain-
ment and fire suppression.  Therefore, we conclude that the State Fire Marshal may adopt road access and wa-
ter supply requirements under his authority to adopt rules for the purpose of fire prevention.  To the extent that 
the advice given in this letter differs from that in OP-5636, this advice controls. 

a. Exempt Local Jurisdiction 

The State Fire Marshal may relinquish certain responsibilities to local governments if specified condi-
tions are met.  ORS 476.030(4) provides, in relevant parts: 

“If, in the opinion of the State Fire Marshal, a governmental subdivision of the 
state has enacted adequate regulations generally conforming to state and national 
standards concerning fire prevention * * * and if the governmental subdivision pro-
vides reasonable enforcement of its regulations, the State Fire Marshal, after full 
consideration of the recommendations of the Fire Standards and Accreditation 
Board, may exempt the area subject to such regulation either partially or fully from 
the statutes, rules and regulations administered by the State Fire Marshal.  

The authority to enact local ordinances or regulations derives separately from local government powers.  
As we noted in OP-5636, a city or county may incorporate fire safety standards in approving plats of subdivi-
sions.  OP-5636, supra, at 5 (citing ORS 92.044(1)(a)(B)).  Thus, items such as fire apparatus access roads and 
water supply installations for new development may be addressed by city or county ordinances.  

2. Alternative Methods or Materials  

Because we find authority to adopt standards for fire apparatus access roads and water supply sys-
tems, we turn to your second question.  That question arises because a specific jurisdiction authorizes an 
“alternative” method of fire protection where the standards cannot be met.  For example, a certain city requires 
cul-de-sacs not exceed a specified length.  In order to develop property on a cul-de-sac exceeding such length, 
the city requires that the houses built beyond the length limitation contain sprinkler systems. 

Such an “alternative” relates to the same matters as the state building code.  The state building code, 
which does not require sprinkler systems in such construction, supersedes and is controlling.  See generally 
Letter of Advice dated December 23, 1988, to Dab Smith, Building Codes Administrator (OP-6287). 
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Under Oregon law, the Building Codes Administrator, with the approval of the appropriate advisory 
boards, is authorized to promulgate codes governing construction, alterations and repair of buildings and other 
structures.  ORS 455.020(1).  These codes are designed to establish uniform performance standards for the 
health, safety, welfare, and comfort and security of building occupants and users.  Id.  As we previously said: 

“As the terms are commonly used, ‘safety and welfare’ would. Among other 
things, necessitate that buildings be constructed to be relatively safe from fire and 
designed so that, in the event of a fire, a person could escape the building.” 

Letter of Advice dated December 10, 2985, to Ron Clark, Building Codes Administrator (OP-5874), at 3-4.  
Moreover, state building codes must provide standards for 

“the construction, reconstruction, alteration and repair of buildings and other 
structures * * * governing matters of materials, design and construction, fire protec-
tion in one-family and two-family dwellings, health, sanitation, safety and maximum 
energy conservation.” 

ORS 455.110(2) (emphasis added).  Building codes, unlike fire safety regulations, apply to 
private residences.  See generally 36 Op Atty Gen 440 (1973) 

 “This distinction is important because the building codes must specifically contain 
additional fire protection standards for one-family and two-family dwellings, perhaps 
on the assumption that such dwellings will not be inspected, after construction, by 
the State Fire Marshal or other fire officials.” 

 

OP 5874 at 5. 


