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PROFESSIONAL PRACTICES COMMITTEE 
Minutes of Meeting 

June 12, 2015 
 
 
Members present: 
 Ken Hoffine, Chair 
 Shelly Duquette  

Steven Burger 
 Oscar Zuniga 

  
Staff present: 
 Mari Lopez, Board Administrator 
 JR Wilkinson, Investigator 
 
Others present: 
 Katharine Lozano, Assistant Attorney General 

Chris Aldridge, (observer) 
Darrell Fuller, Lobbyist (by phone) 

 
The meeting of the Professional Practices Committee was called to order at 2:00 p.m. in the 
OSBEELS Conference Room at 670 Hawthorne Avenue SE, Suite 220, Salem, OR 97301.  
 
Public Comment 
There was no public comment.  
 
Unfinished Business 
Requirements for companies to have licensed engineers on staff – Brett King 
Upon receiving further clarification from Mr. King on the topic of requirements for companies to 
have licensed engineers on staff, it was moved and seconded (Duquette/Burger) to share the 
Board waived privilege on DOJ File No. 917001-GB0025-15 Industrial Exemptions and Private 
Timber Companies to provide further clarification to his latest questions. There was no 
additional discussion. The motion passed unanimously. Staff will respond accordingly.  
 
New Business 
Right of entry and mailing requirements – Geffory Adair 
A question form was submitted to the Board by Mr. Adair on the topic of right of entry and the 
requirement for notice. Mr. Adair asked if certified mail by the USPS with return receipt will 
suffice for first class mail as required in ORS 672.047(4). AAG Lozano commented, “yes, 
absolutely.” There was no additional discussion. Staff will respond accordingly. 
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BCD April 2015 amendment to 2014 ORSC; section R325 – Eric Walter 
Mr. Walter submitted a series of questions on the topic of stamping requirements for exempt 
buildings. The first scenario is when a professional engineer submits calculations only and an 
unlicensed person prepares the final drawing(s) from the calculations.  His question is, does the 
final drawing require the PE’s stamp? After discussion, the Committee pointed out the following 
statutes and rules: ORS 672.002(9) and (10), ORS 672.020(2), OAR 820-010-0010(5) and (6), 
and OAR 820-010-0621. Through general consensus, the Committee regarded these specific 
laws and rules to provide the guidance on how to handle the scenario modeled. Subsection 2 of 
ORS 672.020 states: “**** Every final document including drawings, specifications, designs, 
reports, narratives, maps and plans issued by a registrant shall be stamped with the seal and 
signed by the registrant. ****.” Which led to the question of who is issuing the drawings?  Are 
the drawings being issued by the professional engineer or the unlicensed person? There was no 
further discussion on this matter since the professional engineer is required to seal and sign only 
those documents prepared under their direct supervision and control. To add, his following 
question relates to unstamped plans submitted by an engineering firm’s building design division 
and not done under the supervision of a professional engineer. It was moved and seconded 
(Duquette/Zuniga) to seek advice of the Board’s legal counsel on the matter due to the Board’s 
lack of registration for an engineering firm. Ms. Duquette noted that the Board may decide not to 
waive the advice of counsel. There was no additional discussion. The motion passed 
unanimously. Staff will respond accordingly.  
 
Mr. Walters’s final question is regarding an apparent discrepancy between the Reference Manual 
for Building Officials and the Oregon Residential Specialty Code (ORSC); specifically with the 
new Section R325. After a lengthy discussion amongst the members regarding the roles of 
Building Codes Division (BCD) and OSBEELS, the Committee agreed that OSBEELS lacks 
jurisdiction over ORSC.  Further, BCD may adopt building code requirements that exceed the 
minimum standards set by OSBEELS. As background, the ORSC deals primarily with residential 
building standards and specifications for the purposes of plan review and approval, issuance of 
permits, inspections, and issuance of certificates of occupancy. In contrast, the OSBEELS laws 
and rules determine what constitutes the practice of engineering in Oregon, the licensing and 
discipline of engineers, and the state’s regulatory authority over persons who unlawfully practice 
engineering in Oregon without a license to do so.  The ORSC and the OSBEELS laws and rules 
govern two related but separate aspects of the building trade. Therefore, what is considered a 
residential occupancy building under the ORSC may or may not be the same as what is 
considered a single family residence for the purposes of OSBEELS exemptions, and what is 
considered an accessory structure to a residential building under the ORSC may or may not be 
the same as what is considered an appurtenance to a single family residence (and, therefore, 
exempt from licensure) under OSBEELS statutes and rules. 
 
Under the new Section R325 of the ORSC, it appears that a detached building can now be 
considered an accessory structure to a residential occupancy building, subject to the less stringent 
plan review, permitting, and building requirements of the residential structural code, even if that 
accessory structure is up to 12,000 square feet in size – as long as it is at least 60 feet from the 
specified list of points for measurement. OSBEELS has no authority over whether plans are 
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approved, permits are issued, or occupancy is certified, regardless of what the plans design or 
who drafts those plans.   
 
Staff was directed to inform Mr. Walter of the proposed draft rule defining “appurtenance” as 
discussed previously during the February 13th Rules and Regulations Committee meeting and 
subsequently during the March 10, 2015 Board meeting.  The proposed definition does not allow 
a structure of more than 4,000 square feet to be considered an “appurtenance” to a single family 
residence. If an individual who is not a licensed engineer or architect submitted a design to a 
local jurisdiction for a residential “accessory structure” that exceeded 4,000 square feet, the 
OSBEELS would not consider that individual to fall within an OSBEELS licensure 
exemption.  That individual would be subject to OSBEELS enforcement action, and could face 
civil penalties, injunctions, or both for unlicensed practice. This would be true irrespective of 
whether the plans for that accessory structure had been approved by a local building department. 
AAG Lozano will draft the response. There was no additional discussion. 
 
  
The meeting adjourned at 2:46 p.m. 
 


