

# State Board of Agriculture Meeting Agenda

DATE	LOCATION	START TIME	END TIME
08/16/2022	BOA Workgroup A meeting – Agenda posted separately	5:30 PM (MDT) 4:30 PM (PDT)	6:30 PM (MDT) 5:30 PM (PDT)
08/16/2022	BOA Workgroup B meeting – Agenda posted separately	5:30 PM (MDT) 4:30 PM (PDT)	6:30 PM (MDT) 5:30 PM (PDT)
08/17/2022	State Board of Agriculture meeting – Hybrid Meeting (See below for details)	8:30 AM (MDT) 7:30 AM (PDT)	5:00 PM (MDT) 4:00 PM (PDT)
08/18/2022	State Board of Agriculture meeting – Hybrid Meeting (See below for details)	8:30 AM (MDT) 7:30 AM (PDT)	12:00 PM (MDT) 11:00 AM (PDT)
FACILITATOR	CONTACT EMAIL/Website	CONTACT PHONE	

Karla Valness	a.valness@oda.oregon.gov s://oda.direct/BoardAgriculture	503.986.4554
---------------	---	--------------

## SCHEDULE

Wednesday, August 17, 2022			
ITEM	TIME	AGENDA ITEM	PRESENTER
	7:30 AM (MDT)	Depart hotel for tour and board meeting	
	8:30 AM (MDT)	Owyhee Dam Irrigation District Tour	
	11:45 AM (MDT)	Lunch Break at Four Rivers Cultural Center Lunch provided for Board of Ag members	
1	1:00 PM (MDT) (15 min)	<ul> <li>Welcome and Board of Agriculture meeting call to order</li> <li>Roll call/Introductions</li> <li>Approval of minutes</li> <li>Director's report</li> </ul>	<b>Bryan Harper</b> , Chair State Board of Agriculture

2	1:15 PM (MDT) (30 min)	ODA's Budget and Legislative Update	Lauren Henderson Deputy Director, ODA
3	1:45 PM (MDT) (45 min)	<ul> <li>Workforce Availability and Skills Development Programs</li> <li>Panel Discussion <ul> <li>Sandy Porter, Treasure Valley Community College</li> <li>Dirk DeBoer, Malheur County Poverty to Prosperity</li> <li>Chad Cruickshank, District FFA Advisor</li> <li>Shawna Peterson, Eastern Oregon Border Region Economic Development Board (EOBB) Executive Director</li> </ul> </li> </ul>	
4	2:30 PM (MDT) (15 min)	Public Comment (See below for instructions)	
	2:45 PM (MDT) (15 min)	Break	
5	3:00 PM (MDT) (45 min)	<ul> <li>Regional Economic Development Programs</li> <li>Shawna Peterson, Eastern Oregon Border Region Economic Development Board (EOBB) Executive Director</li> <li>Courtney Warner-Crowell, Regional Solutions, Office of the Governor</li> <li>Grant Kitamura, Baker &amp; Murakami Produce Company</li> </ul>	
	3:45 PM (MDT)	Depart for Baker & Murakami Produce Company tour	
	5:15 PM (MDT)	Return to Hotel	
	6:00 PM (MDT)	Board Dinner Board members and ODA staff will gather for dinner. No Board business scheduled during dinner.	

Thursday, August 18, 2022			
ITEM	ТІМЕ	AGENDA ITEM	PRESENTER
	8:30 AM (MDT) (5 min)	<ul> <li>Welcome and Board of Agriculture meeting call to order</li> <li>Introductions</li> </ul>	<b>Bryan Harper</b> , Chair State Board of Agriculture
6	8:35 AM (MDT) (30 min)	ODA Shipping Point Inspection Program and Services	Casey Prentiss Asst Program Director Market Access, ODA

7	9:05 AM (MDT) (30 min)	ODA Produce Safety Program Outreach and Discussion	Casey Prentiss Asst Program Director Market Access, ODA Susanna Pearlstein Program Manager Market Access, ODA
8	9:30 AM (MDT) (20 min)	Grasshopper and Mormon Cricket Suppression Cost Share Program	<b>Casey Prentiss</b> Asst Program Director Market Access, ODA
9	9:45 AM (MDT) (15 min)	Public Comment (See below for instructions)	
	10:00 AM (MDT) (10 min)	Break	
10	10:10 AM (MDT) (20 min)	Board work session for the 2023 Board of Agriculture Industry Report	Board members
11	10:30 AM (MDT) (20 min)	Oregon Agricultural Heritage Commission farmer/rancher application review	Board members
12	10:50 AM (MDT) (60 min)	Board Business ODA Program Area Reports OWEB report Resolutions Nominating Committee Report BOA representative to DEQ/EQC Newsletter topics 2023 Meeting dates and locations	<b>Bryan Harper</b> , Chair State Board of Agriculture
	11:50 AM (MDT)	Adjourn	

#### Next meeting: November 15-17, 2022 Location: Portland area (TBD) / virtual

## **Public Comment**

#### Written comments

All written comments received will be posted on the ODA website and will be provided to the Board in advance of the meeting. Submit your written comments by email to: Karla Valness at <u>karla.valness@oda.oregon.gov</u> by **5:00 PM on Thursday, August 11, 2022.** 

#### Verbal comments – Remote

Verbal comments are limited to three minutes and will be heard in the public comment period on Wednesday, August 17, 2022, and on Thursday, August 18, 2022. To provide verbal comment remotely, you must contact Karla Valness at

karla.valness@oda.oregon.gov by 5:00 pm on Thursday, August 11, 2022, and provide the following information:

- Date you plan to provide verbal comments (August 17 or August 18)
- Your first and last name
- The topic of your comment
- The telephone number you will be using when calling the meeting

#### Verbal comments – In-person

To provide verbal comments in-person you must sign-up, prior to the comment period on the agenda, at the meeting and provide your name and organization. If you have written material as part of your public comment, please provide the board assistant with 20 copies prior to your testimony. Comment time is limited to three minutes per person.

## **Meeting Details**

Contact Karla Valness for information regarding this agenda or to request ADA accommodations 48 hours advance notice please (503.986.4554) \*\*\*Agenda subject to change\*\*\* Information to join the meeting remotely is listed below:

In-person	Remote
Four Rivers Cultural Center	Microsoft Teams meeting
676 SW 5 <sup>th</sup> Ave	Join on your computer or mobile app
Ontario, OR 97914	Click here to join the meeting
	Meeting ID: 294 044 341 261
	Passcode: w4iECs
	Download Teams Join on the web
	Or call in (audio only)
	+1 503-446-4951,,301894147# United States, Portland
	Phone Conference ID: 301 894 147#
	Find a local number   Reset PIN
	Learn More Meeting options