

State Board of Agriculture Meeting Agenda

DATE	LOCATION	START TIME	END TIME
11/15/2022	BOA Workgroup A meeting – Agenda posted separately	5:30 PM	6:30 PM
11/15/2022	BOA Workgroup B meeting – Agenda posted separately	5:30 PM	6:30 PM
11/16/2022	State Board of Agriculture meeting – Hybrid Meeting (See below for details)	8:30 AM	5:00 PM
11/17/2022	State Board of Agriculture meeting – Hybrid Meeting (See below for details)	8:30 AM	12:00 PM

FACILITATOR	CONTACT EMAIL/Website	CONTACT PHONE
Karla Valness	<u>karla.valness@oda.oregon.gov</u> https://oda.direct/BoardAgriculture	503.986.4554

SCHEDULE

Wednesday, November 16, 2022			
ITEM	TIME	AGENDA ITEM	PRESENTER
1	8:30 AM (15 min)	Welcome and Board of Agriculture meeting call to order Roll call/Introductions Approval of minutes Acting Director's report	Luisa Santamaria, Chair State Board of Agriculture
2	8:45 AM (30 min)	ODA's Budget and Legislative Update	Jonathan Sandau Assistant Director, ODA
3	9:15 AM (15 min)	USDA Farm Service Agency – Oregon office	Gail Greenman State Executive Director
4	9:30 AM (60 min)	Pesticide Stewardship Partnership Program Discussion • Gilberto Uribe Valdez, ODA • Kathryn Rifenburg, ODA • Kora Mousseaux, Jackson SWCD (virtual) • Kris Schaedel, Hood River SWCD (virtual)	

Contact Karla Valness for information regarding this agenda or to request ADA accommodations 48 hours advance notice please (503.986.4554)

	10:30 AM (15 min)	Break	
5	10:45 AM (15 min)	ODA Agricultural Water Quality Management Program and DEQ Memorandum of Agreement Update	Isaak Stapleton, ODA Jennifer Wigal, DEQ
6	11:00 AM (15 min)	Public Comment (See below for instructions)	
7	11:15 AM (45 min)	OSU Extension Service and Engagement Programs	Dr. Ivory Lyles Vice Provost for Extension Service and Engagement, Director of OSU Extension
	Noon	Lunch Break	
	(60 min)	Lunch provided for Board of Ag members	
	1:00 - 1:30 PM	Depart and travel to Aurora	
	1:30 - 3:00 PM	North Willamette Research & Extension Center	
	3:00 - 3:15 PM	Depart and travel to Wilsonville	
	3:30 - 4:30 PM	State of Oregon, North Valley Complex**	
		**Due to Construction – access is limited for board members,	
		ODA staff and invited guests	
	4:45 PM	Tour ends	
	5:15 PM	Board Dinner	
		Board members and ODA staff will gather for dinner. No Board	
		business scheduled during dinner.	

Thurs	Thursday, November 17, 2022		
ITEM	TIME	AGENDA ITEM	PRESENTER
	8:30 AM (5 min)	Welcome and Board of Agriculture meeting call to order • Introductions	Luisa Santamaria, Chair State Board of Agriculture
8	8:35 AM (30 min)	ODA Produce Safety Program Outreach and Discussion	Casey Prentiss, ODA Susanna Pearlstein, ODA
9	9:05 AM (40 min)	Right to Farm Overview	Jim Johnson, ODA
10	9:45 AM (15 min)	Public Comment (See below for instructions)	
	10:00 AM (15 min)	Break	

Contact Karla Valness for information regarding this agenda or to request ADA accommodations 48 hours advance notice please (503.986.4554)

11	10:15 AM	Board Business	
	(60 min)	ODA Program Area Reports	
		OWEB report	
		Resolutions	
		2023 workgroups	
		Newsletter topics	
	11:15 AM	Adjourn	

Next meeting: February 14-16, 2023 Location: Salem, OR / virtual

Public Comment

Written comments

All written comments received will be posted on the ODA website and will be provided to the Board in advance of the meeting. Submit your written comments by email to: Karla Valness at karla.valness@oda.oregon.gov by 5:00 PM on Thursday, November 3, 2022.

<u>Verbal comments - Remote</u>

Verbal comments are limited to three minutes and will be heard in the public comment period on Wednesday, November 16, 2022, and on Thursday, November 17, 2022. To provide verbal comment remotely, you must contact Karla Valness at karla.valness@oda.oregon.gov by 5:00 pm on Thursday, November 3, 2022, and provide the following information:

- Date you plan to provide verbal comments (November 16 or November 17)
- Your first and last name
- The topic of your comment
- The telephone number you will be using when calling the meeting

Verbal comments - In-person

To provide verbal comments in-person you must sign-up, prior to the comment period on the agenda, at the meeting and provide your name and organization. If you have written material as part of your public comment, please provide the board assistant with 20 copies prior to your testimony. Comment time is limited to three minutes per person.

Meeting Details

Information to join the meeting remotely is listed below:

Oregon State Board of Agriculture Quarterly Meeting

In-person	Remote
The Grand Hotel – Bridgeport	Microsoft Teams meeting
7265 SW Hazel Fern Rd	Join on your computer, mobile app or room device
Tigard, OR 97224	Click here to join the meeting
rigard, OK 77224	Meeting ID: 228 821 486 382
	Passcode: UzHQ3B
	Download Teams Join on the web
	Or call in (audio only)
	<u>+1 503-446-4951,,940557737#</u> United States, Portland
	Phone Conference ID: 940 557 737#

Contact Karla Valness for information regarding this agenda or to request ADA accommodations 48 hours advance notice please (503.986.4554)