

State Board of Agriculture Meeting Agenda

DATE	LOCATION	START TIME	END TIME
11/14/2023	BOA Workgroup A meeting – Agenda posted separately 5:30 PM 6		6:30 PM
11/14/2023	BOA Workgroup B meeting – Agenda posted separately5:30 PM6:		6:30 PM
11/15/2023	State Board of Agriculture meeting – Hybrid Meeting (See below for details) 8:30 AM		5:00 PM
11/16/2023	State Board of Agriculture meeting – Hybrid Meeting (See below for details)	9:00 AM 12:00 PM	
FACILITATOR	CONTACT EMAIL/Website	CONTACT PHO	NE
Karla Valness	karla.valness@oda.oregon.gov	503.986.4554	

https://oda.direct/BoardAgriculture

SCHEDULE

Wedne	Wednesday, November 15, 2023		
ITEM	TIME	AGENDA ITEM	PRESENTER
1	8:30 AM (15 min)	 Welcome and Board of Agriculture meeting call to order Roll call/Introductions Approval of minutes Director's report 	Elin Miller, Chair State Board of Agriculture
2	8:45 AM (15 min)	ODA's Budget and Legislative Update	Jonathan Sandau, Assistant Director, ODA
3	9:00 AM (30 min)	 Updates on grant programs and timelines Resilient Food Systems Infrastructure Grant (RFSI) and Regional Food Business Center's (RFBC) Specialty Crop Block Grant Program Farm to School Infrastructure Grants Meat Capacity and Infrastructure Grants 	Lauren Henderson, Deputy Director, ODA Amy Gilroy, Farm to School Manager, ODA Gabrielle Ugalde, SCBGP Manager, ODA Jess Paulson, Program Director, ODA
4	9:30 AM (15 min)	Review applications for the farmer/rancher position on the Oregon Agricultural Heritage Commission.	Board members
	9:45 AM (15 min)	Break	
5	10:00 AM (20 min)	Public Comment (See below for instructions)	

Contact Karla Valness for information regarding this agenda or to request ADA accommodations

48 hours advance notice please (503.986.4554)

Agenda subject to change

6	10:20 AM (40 min)	Discussion: Board member perspectives	Board members
	11:00 AM (15 min)	Get organized for tour	
	11:15 AM (15 min)	Depart for school lunch at North Eugene High School 250 Silver Lane, Eugene, OR	Board members and ODA staff
	11:30 AM (90 min)	School lunch with students Meet with school superintendent, school food service staff, partners, and local farmers. Lunch provided for Board of Ag members	
	1:00 PM	Afternoon tour for Board members and ODA staff only	
	5:00 PM	Board Dinner Board members and ODA staff will gather for dinner. No Board business scheduled during dinner.	

Thurso	day, November 1	16, 2023	
ITEM	TIME	AGENDA ITEM	PRESENTER
	8:15-9:00 AM	Coffee with the board – open to the public	
	9:00 AM (5 min)	Welcome and Board of Agriculture meeting call to orderIntroductions	Elin Miller, Chair State Board of Agriculture
7	9:05 AM (10 min)	OSU College of Agricultural Sciences – Dean's update	Staci Simonich, Dean
8	9:15 AM (15 min)	Discuss and make recommendation for the farmer/rancher position on the Oregon Agricultural Heritage Commission.	Board members
9	9:30 AM (30 min)	Lane Families for Farms and Forests	Ed Fine, President
	10:00 AM	Break	
10	10:15 AM (15 min)	Public Comment (See below for instructions)	
11	10:30 AM (30 min)	Board Business ODA Program Area Reports OWEB report Workgroup selection for 2024 2024 Meeting dates and locations Newsletter topics	Elin Miller, Chair State Board of Agriculture
	11:00 AM	Adjourn	

Next meeting: To be determined.

Public Comment

Written comments

All written comments received will be posted on the ODA website and will be provided to the Board in advance of the meeting. Submit your written comments by email to: Karla Valness at <u>karla.valness@oda.oregon.gov</u> by **5:00 PM on Friday, November 10, 2023**.

> Contact Karla Valness for information regarding this agenda or to request ADA accommodations. 48 hours advance notice please (503.986.4554)

Agenda subject to change

Verbal comments – Remote

Verbal comments are limited to three minutes and will be heard in the public comment period on Wednesday, November 15, 2023, and on Thursday, November 16, 2023. To provide verbal comment remotely, you must contact Karla Valness at <u>karla.valness@oda.oregon.gov</u> by **5:00 pm on Friday, November 10, 2023**, and provide the following information:

- Date you plan to provide verbal comments (November 15 or November 16)
- Your first and last name
- The topic of your comment
- The telephone number you will be using when calling the meeting

Verbal comments – In-person

To provide verbal comments in-person you must sign-up, prior to the comment period on the agenda, at the meeting and provide your name and organization. If you have written material as part of your public comment, please provide the board assistant with 20 copies prior to your testimony. Comment time is limited to three minutes per person.

Meeting Details

Information to join the meeting remotely is listed below:

Oregon State Board of Agriculture Quarterly Meeting

In-person	Remote
Cascade/Willamette Room	Microsoft Teams meeting
Hilton Garden Inn	Join on your computer, mobile app or room device
3528 Gateway Street	Click here to join the meeting
Springfield, OR 97477	Meeting ID: 244 688 252 700
	Passcode: ReRNb2
	Download Teams Join on the web
	Or call in (audio only)
	+1 503-446-4951,,664533682# United States, Portland
	Phone Conference ID: 664 533 682#