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Ruling:  Technical Advisory No. 11-13  (Revised TA# 09-02) 
 
Subject: Security of Egress Doors 
 
Code Reference: 2010 Oregon Fire Code (OFC), Section 1008.1.9 and 1030.2 
 
Content: Fire Code Officials are frequently asked about methods that can be used to secure 
egress doors (typically exit access and exit doors) to maintain building security and prevent 
unauthorized entry.  The OFC has four sections that address this issue directly. 

1. OFC Section 1008.1.9 Door Operations.  Except as specifically permitted by this section 
egress doors shall be readily openable from the egress side without the use of a key or 
special knowledge or effort. 

2. OFC section 1008.1.9.1 Hardware.  Door handles, pulls, latches, locks and other 
operating devices on doors required to be accessible by Chapter 11 (“Accessibility”) shall 
not require tight grasping, tight pinching or twisting of the wrist to operate 

3. OFC section 1008.1.9.5 Unlatching.  The unlatching of any door or leaf shall not require 
more than one operation except as allowed in the following; 

a. Places of detention or restraint 
b. Where manually operated bolt locks are permitted by Section 1008.1.9.4 
c. Doors with automatic flush bolts as permitted by Section 1008.1.9.3, Exception 3 
d. Doors from individual dwelling units and sleeping units of Group R occupancies 

as permitted by Section 1008.1.9.3, Exception 4. 
4. OFC section 1030.2 Reliability.  Required exit accesses, exit or exit discharges shall be 

continuously maintained free from obstructions or impediments to full instant use in the 
case of fire or other emergency when the areas served by such exits are occupied.  
Security devices affecting means of egress shall be subject to approval of the fire code 
official. 

The phrases and words used in these sections are defined (Webster’s II New College Dictionary) 
as follows; 

 “readily”; promptly, willingly, easily 
 “special”; surpassing the usual, exceptional, peculiar to a specific person or thing 
 “knowledge”; familiarity, awareness, or comprehension acquired by experience or study 
 “effort”; exertion of physical or mental energy to do something 
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 “one”; singular 
 “continuously”; uninterrupted, constant, nonstop 
 “obstructions”; the act of or attempting to impede, clog, block, interfere 
 “impediments”; hindrance, obstruction, preventing clear perception 
 “instant”; immediate, urgent, imperative, quick and easy 

Given these descriptive terms, supported by discussions in the IFC Fire Code Commentary and 
the Life Safety Code, clearly indicates that occupants are to be in control of all components in 
the means of egress.  That means that the opening of egress doors is required to be obvious, 
known, and not hidden.  Effort by occupants requiring any unusual or unexpected physical 
ability to unlock or make the door fully available for egress would therefore be prohibited. 

There is language that addresses cases where certain allowances are made for the securing of 
egress doors. 

 OFC section 1008.1.9.3 (Locks and latches) permits locks and latches to prevent 
operation of doors where any of the following exists; 
1. Places of detention or restraint 
2. On the main exterior egress door or doors (with key operated locking devices) with 

three provisions specified; 
 Group A occupancies with an occupant load of 300 or less 
 Groups B, F, M and S occupancies 
 Places of worship 

3. Automatic flush bolts where egress doors are used in pairs 
4. Night latches, dead bolts or security chains for doors from individual dwelling or 

sleeping units of Group R occupancies having an occupant load of 10 or less. 
5. Fire doors after the minimum elevated temperature has disabled the unlatching 

mechanism in accordance with listed fire door test procedures. 
 OFC section 1008.1.9.4 (Bolt locks) further allows manually operated flush or surface 

bolts as follows; 
1. Doors not required for egress in individual dwelling or sleeping units 
2. On the inactive leaf of a pair of doors serving storage or equipment rooms 
3. Where a pair of doors serves an occupant load of less than 50 persons in a Group B, F 

or S occupancy, manually operated edge- or surface-mounted bolts are permitted on 
the inactive leaf. The inactive leaf shall contain no doorknobs, panic bars or similar 
operating hardware. 

4. Where a pair of doors serves a Group B, F or S occupancy, manually operated edge- 
or surfaced-mounted bolts are permitted on the inactive leaf provided such inactive 
leaf is not needed to meet egress width requirements and the building is equipped 
throughout with an automatic sprinkler system in accordance with Section 903.3.1.1. 
The inactive leaf shall contain no doorknobs, panic bars or similar operating 
hardware. 

5. Where a pair of doors serves patient care rooms in Group I-2 occupancies, self-
latching edge or surface-mounted bolts are permitted on the inactive leaf provided 
that the inactive leaf is not needed to meet egress width requirements and the inactive 
leaf contains no doorknobs, panic bars or similar operating hardware. 

 OFC 1008.1.9.6 ( Special locking arrangements in Group I-2) and 1008.1.9.7 (Delayed 
egress locks) specifies their use under specialized circumstances as well as OFC 
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Conclusion: 

Given this entire discussion is about unauthorized access, OFC section 1008.1.4.4 (Access-
controlled egress doors) has language for certain applications where access into buildings is 
controlled.  It is limited to certain occupancies (Group A, B, E, M, R-1, R-2, and entrance doors 
to tenant spaces in these same occupancy groups) and has six criteria that must be met in order to 
comply. 

There is no language that supports a requirement for access hardware being installed on the 
exterior of doors for the purposes of ingress.  Many securing of egress door requests involve 
situations where the egress hardware is old or worn and the door or doors do not have exterior 
mounted security astragals to prevent ready access to open the hardware from outside of the 
building.  To allow any device that would unnecessarily interfere with the orderly movement of 
people through egress doors in the event of fire cannot be allowed. 

Given that there are numerous methods to prevent unauthorized access into buildings, any 
hardware proposed or manufactured for the purpose of preventing ingress and at the same time 
restricting or otherwise prohibiting and/or delaying egress is neither acceptable nor approved 
under the OFC language as it has been currently adopted. 
 
Other References: 2010 OSSC Section 1008.1.9, 2006  NFPA 101 Life Safety Code Section 
7.2.1.5 
 
 


