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Date: December 19, 2022 

 

Ruling:  Technical Advisory No. 22-12 (Revised TA# 09-03, TA# 11-14 and TA# 14-12) 

 

Subject: Temporary Shelters 

 

Code Reference: Oregon Fire Code, Section 102.3 Change of use or occupancy 
 

Content: This technical advisory contains minimal guidelines to allow a building not normally 

designated as a Group R Occupancy (use of a building or structure, or a portion thereof, for 

sleeping purposes) to be used as a temporary shelter with the approval of the local jurisdiction. 

This often includes collaboration between your local building, zoning and fire official code 

officials. 

 

 Note: Local jurisdictions may have more stringent requirements than are provided here 

or they may not allow temporary shelters. 

 

Time Limits: To meet the allowances of this advisory, a building may be used as a temporary 

shelter for a maximum of ninety days (90) within any twelve (12) month period of time beginning 

on the first (1st) day of occupancy or as approved by the local authority having jurisdiction. 

 

Maximum Number of Occupants Allowed: The maximum number of allowable temporary 

shelter occupants shall be calculated using an occupant load factor of one (1) individual for every 

thirty-five (35) square feet of room area. For example, a room with 980 square feet would be 

allowed to provide temporary shelter for up to 28 occupants. 980 divided by 35 = 28. 

 

Life-Safety Requirements: The following life-safety requirements apply to buildings being used 

as a temporary shelter: 

 

 1. Fire sprinklers. It is not necessary for a building to have fire sprinklers installed to allow 

it to be used as a temporary shelter. However, buildings with approved fire sprinklers installed may 

be granted more flexibility as follows. 

 

 When a building has approved fire sprinklers installed throughout, temporary 

shelter sleeping areas may be located on any building floor level. 



 

 When a building is not fully fire sprinklered, temporary shelter sleeping areas 

may only be located on the first (ground) or second floor. Sleeping areas are not 

permitted in basement areas of a non-fire sprinklered building. 

 

2. Smoke alarms and detection. 

 

 All temporary shelter sleeping areas shall be provided with approved smoke 

alarms or a complete approved smoke detection system. 

 All other areas of the building used for temporary shelter operations shall be 

equipped with smoke alarms or a smoke detection system as required by the local 

fire code official. 

 Smoke alarms may be battery operated. 

 

3. Carbon monoxide (CO) alarms and detection. 

 

 All temporary shelter sleeping areas shall be provided with approved carbon 

monoxide alarms or a complete approved detection system in buildings that have 

a carbon monoxide source such as a heater, fireplace, furnace, appliance or 

cooking source that uses coal, wood, petroleum products and other fuels that emit 

carbon monoxide as a by-product of combustion. This would include buildings 

with an attached garage with a door, ductwork or ventilation shaft that 

communicates with the rooms intended for sleeping. 

 Carbon monoxide alarms may be battery powered. 

 

4. Means of egress (Exits). All floor levels with temporary shelter areas shall have a minimum of 

two means of egress (exits) from each floor level. All means of egress (exit) paths shall be 

maintained free of obstructions at all times. Exits from sleeping areas shall be as follows; 

 

 Sleeping areas located on the ground floor of a temporary shelter with an 

occupant load of 49 or less shall have a least one (1) exit and at least one (1) 

window qualifying as an escape or rescue window as defined by the building 

code. 

 All other floor levels used as temporary shelter sleeping areas that have an 

occupant load of 10 or more shall have two (2) exits from the area. The exits 

serving the areas shall be separated by a distance equal to at least 1/2 of the 

longest diagonal distance of the area. 

 

5. Exit signs. Exit signs shall be installed throughout. 

 

6. No Smoking signs. No smoking signs shall be posted throughout the occupancy. Locations of 

signage shall be approved. 

 

7. Open flame devices. The use of open flame devices is prohibited. 

 

8. Portable fire extinguishers. Temporary shelters shall be equipped portable fire extinguishers. 

The number and location shall be approved by the fire code official.  

 



 

9. Emergency evacuation plan. All temporary shelters shall create and maintain an approved 

emergency evacuation plan addressing the evacuation of all occupants in an emergency event. At a 

minimum, the emergency evacuation plan shall contain the following: 

 

 Building floor plans. Building floor plans for each floor of the temporary shelter 

with sleeping areas clearly identified. 

 Room size. The square footage of all rooms of the temporary shelter. 

 Egress (exit) path. Building floor plans shall clearing show the egress (exit) 

paths from all areas of the temporary shelter. Egress (exit) path floor plans shall 

be posted throughout the temporary shelter. 

 Life-safety systems. The emergency evacuation plan shall also include 

information about the fire sprinkler system, fire alarm system or the smoke 

alarms. 

 Occupant list. A list of all occupants each night must be made maintained and 

made available to the emergency personnel in the event of a fire or incident. 

 

10. Fire watch. During sleeping hours, a fire watch shall be maintained continuously. This means 

at least one responsible person shall be awake and assigned this responsibility. This duty may be 

rotated among a number of responsible adults during the sleeping hours. The fire watch person 

shall be equipped with a working flashlight and have access to a phone or carry a cell phone on 

their person.  

 

11. Documentation. Documentation of all fire safety requirements including copies of the 

temporary shelter evacuation plan shall be maintained on site and shall be available for review at 

the request of the local fire code official. 

 

12. Notification. The local fire code official shall be notified prior to the temporary shelter being 

used. Notification shall include the number of occupants being temporarily sheltered and the 

expected days and times that the temporary shelter will be used. The local fire code official may 

require an inspection prior to the shelter being occupied. 

 

 

Other References:  
 

 


