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 Sprinkler System Installation in Buildings 
with Firewalls 

 

 

 In accordance with OAR 918-008-0110, the information contained in this statewide code interpretation is legally 

binding on any party involved in activities regulated by applicable Oregon law, applicable Oregon regulations or the 

state building code. If the information contained in this statewide code interpretation is cited as a basis for a civil 

infraction, a representative of the jurisdiction must cite the interpretation number found in this document. 

 

 

Code/edition/section: 2022 Oregon Structural Specialty Code (OSSC)—Section 706.2 

Date: Issued—June 2, 2006 

Last updated—Oct.1, 2022 

Subject: Sprinkler system installation in buildings and firewalls 

Question: 

When fire walls are used within a structure to create “separate buildings”, does each “separate building”, under 

the same ownership, with no property lines, need to be provided with totally independent sprinkler systems 

including underground feed mains? 

Answer: 

No, it is not required by the OSSC or the National Fire Protection Association (NFPA) 13, Standard for the 

Installation of Sprinkler Systems, to provide each building with individual underground feed mains. 

Analysis: 

Section 706.1 International Building Code (IBC) Commentary states that: 

“Fire walls serve to create separate buildings for purposes of allowable area, allowable height and type 

of construction requirements (see the definition of “Area, building” in Section 202). Using these 

provisions to control other building features or elements such as means of egress, building systems or 

building utilities is not intended or implied by the provisions.” 

The commentary reinforces the distinct difference between using a firewall and other rated walls, in that a fire 

wall creates separate buildings and the provisions of the code apply individually. However, there are no 

requirements in either the OSSC or the NFPA standards that require each separate building be provided with 

complete separate systems including, separate underground feed mains. Chapter 9 of the OSSC dictates when a 

system is required and references the applicable NFPA standard for installation. 

Typically, supplying multiple systems is accomplished through the use of one underground supply main that 

feeds a common manifold. Multiple risers, each with individual control valves and flow alarms, then supply the 

various sprinkler systems. Section 706.9 of the OSSC anticipates various equipment penetrating fire walls and 

requires that they comply with Section 714. 

Contact: Visit the division website to contact a building code specialist. 
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