
 1  

TEMPORARY APPOINTMENTS 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ) 

Revised January 1, 2019 
 
In general, the state’s use of temporary appointments is governed by ORS 240.309 and 
State HR Policy 40.025.01 Temporary Appointments. In question and answer form, this 
FAQ addresses many of the issues repeatedly raised. It reflects rules, statutory 
information and case law. Please contact CHRO Policy Unit staff with any questions or 
concerns regarding these issues at: 
http://www.oregon.gov/DAS/CHRO/pages/contact_us_directory.aspx#HR_Management 
  Consultation 

 

Agencies may make temporary, non-status, non-competitive appointments to 
meet workload needs that are emergency, nonrecurring or short-term, and the 
use of existing positions or establishment of new positions is not appropriate 
or feasible. 

 
1. Q: What are emergency, nonrecurring or short-term workload needs? 

A: Emergency need means a sudden and unanticipated program or workload need. 
Nonrecurring need means a special one-time project that requires additional staff. 
Short-term workload need refers to covering a workload less than six months in 
duration. 

 
2. Q: What are not appropriate reasons for hiring a temporary employee? 

A: Reasons which do not correspond with those set forth in State HR Policy 
40.025.01 Temporary Appointments. For example, an agency may not hire a 
temporary worker for on-call duty to cover for agency employees who may be absent 
intermittently for sick leave. Sick leave is a regular occurrence and considered 
routine in nature; it is neither an emergency nor is it nonrecurring. If otherwise 
appropriate, agencies with a high incidence of sick leave may hire employees into 
limited duration or part-time positions to cover on-call shifts. Questions regarding 
available alternatives may be directed to the CHRO Policy Unit staff. 

 
3. Q: How long may an agency employ a temporary employee? 

A: Full-time temporary employees may not work more than six calendar months in a 
calendar year. Part-time temporary employees may not work more than 1040 hours in 
a calendar year. 
 
To ensure compliance with ORS 240.309 and State HR State Policy 40.025.01 
Temporary Appointments, an agency should check the prospective employee’s work 
history, including total temporary hours worked for the state and a QRF, before an 
appointment is made. 

 
4. Q: Is there an exception to the six month or 1040 hour maximum? 

A: The agency appointing authority may grant an extension under the following 
conditions: 1) the temporary employee has not worked longer than 1040 hours in the 
calendar year and a continuing emergency exists with no other reasonable means to 
meet the emergency, or 2) a state temporary employee is filling in behind a 
permanent employee on approved leave. 

  

https://www.oregon.gov/das/Policies/40-025-01.pdf
http://www.oregon.gov/DAS/CHRO/pages/contact_us_directory.aspx#HR_Management___Consultation
http://www.oregon.gov/DAS/CHRO/pages/contact_us_directory.aspx#HR_Management___Consultation
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Total employment of a full-time temporary employee for different workload needs 
may not exceed six calendar months or 1040 hours in a calendar year. The state’s 
Human Resources Information System automatically terminates all state temporary 
appointments after six calendar months unless the agency appointing authority 
approves an extension. Extensions do not increase the 1040 hours but instead 
increase time frame during which a temporary employee may work the equivalent of 
six calendar months (1040 hours). 

5. Q. How does an agency locate available temporary employees? 
A. An agency first offers the temporary appointment to persons on an applicable 
agency layoff list who meet minimum qualifications. If no qualified person exists or 
each person declines, the agency may hire an individual as a temporary employee in 
a non-competitive manner. Agencies may wish to consider persons on appropriate 
lists of applicants and re-employment lists referenced in State HR Policy 40.010.02 
Recruitment and Selection. Local field offices of the Oregon Employment 
Department can create job listings for agencies or an agency may wish to hire a 
temporary employee through a QRF. 

 
6. Q: What are the parameters around hiring temporary employees through a 

QRF? 
A: Contracts with QRFs are monitored and regulated by the State Procurement 
Office (SPO). Pursuant to Oregon Administrative Rule (OAR) 125-055-0040(3), 
temporary employees hired through a QRF may not work more than 1040 hours in a 
one year time period providing services to state agencies. This includes any time the 
employee worked through the QRF at different agencies, and any time the employee 
worked as a state temporary employee. The QRF is responsible for tracking the 
hours of a QRF employee, but prior to hiring a QRF employee, the agency must 
ensure the employee has worked no longer than six months or 1040 hours in a one 
year time period. OAR 125-055-0040 provides for exceptions or extensions to the six 
months or 1040 hour limitation.  

 
7. Q: When may an agency re-hire a temporary employee? 

A: A temporary employee who has worked six calendar months on a full-time basis, 
or the equivalent of six calendar months in a calendar year, may work again as a 
temporary employee on January 1 of the following year. To ensure compliance with 
ORS 240.309 and State HR State Policy 40.025.01 Temporary Appointments, an 
agency should check the prospective employee’s work history, including total 
temporary hours worked for the state and a QRF, before an appointment is made. 

 
8. Q: May a temporary employee work for more than one agency in a year? 

A: Yes, however the temporary employee may not work more than six calendar 
months or 1040 hours in a calendar year unless one of the exceptions to the limit 
applies and an extension is granted. Agencies may incur overtime liability if a 
temporary employee works for two or more agencies at the same time. See State HR 
Policy 20.005.20 Fair Labor Standards Act, for an explanation on how to handle the 
overtime liability. 
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9. Q:  How should we document a temp appointment and an extension? 
A: To document a temporary appointment complete Form PD 412 Conditions of 
Temporary Employment and retain in the personnel file. The Form PD 412 must 
be signed by the temporary employee, the supervisor and the appointing 
authority. 

 
To document an extension complete Form PD 412A Temporary Appointment 
Extension, and retain in the personnel file with the original Form PD 412 Conditions 
of Temporary Employment. When completing the PD 412A, the employee’s new 
separation date and, if applicable, the number of hours worked during the calendar 
year must be included. Also essential are explanations regarding the reason for the 
initial appointment and why the extension is being requested. The Form PD 412A 
must be signed by an appointing authority, the temporary employee, and the 
supervisor. 

 
10. Q: How long may a temporary employee fill in behind an employee on 

approved leave? 
A: For the period of time that the person is on approved leave. State HR Policy 
40.025.01Temporary Appointments provides: “An agency may make a temporary 
appointment to fill in behind an employee on approved leave. The appointment may 
continue beyond six months (1040 hours) only when the state or QRF temporary 
employee is replacing a single employee on approved leave. The temporary 
appointment may not exceed the period of the approved leave.” 

 
11. Q: May a temporary employee hired to fill in behind an employee on approved 

leave continue his or her assignment if the regular-status employee returns 
from the leave and works a reduced schedule? 
A: Yes, on a reduced basis. The temporary employee may be used to cover the 
difference between the regular-status employee’s part-time hours and a full-time 
schedule until the regular-status employee returns to work full-time. 

 
12. Q: May a temporary employee hired for a workload need be reassigned to fill 

in behind an employee on approved leave? 
A: While an agency may not reassign the temporary employee, the agency could 
terminate the original appointment and initiate a new appointment, provided the 
temporary employee has not reached the six month or 1040 hour limitation in the 
calendar year. The new appointment may not exceed the period of the absent 
employee’s approved leave. 

 
13. Q: Is an employee on a job rotation on a form of approved leave? 

A: Current advice from the Department of Justice, Labor and Employment Section 
indicates a job rotation may be considered a form of leave, however, CHRO urges 
agencies to look at each situation on a case-by-case basis and use temporaries to 
back fill only when absolutely necessary for assignments the agency knows will last 
six months or longer. CHRO recommends agencies explore the possibility of 
backfilling with another job rotation or doing a limited duration appointment, as long 
as such assignments meet the criteria for a limited duration appointment set forth in 
State HR Policy 40.025.01Temporary Appointments, as well as parameters set forth 
in applicable bargaining agreements. When utilizing a temporary employee to back 
fill behind a job rotation, it is preferred the rotation of the employee be to a job 
outside their section or unit. 
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14. Q: May a state agency contract for temporary employees? 
A: No. The state hiring process must be followed if an employer-employee 
relationship between the state and a temporary worker is expected. If no employer- 
employee relationship will be established, the agency may contract for this service in 
accordance with the rules for public contracting established by Procurement Services 
or utilize a QRF contract temporary employee. Agencies should work closely with 
their human resource offices to determine appropriate options. Other resources 
include CHRO Policy Unit and particularly on the employer-employee relationship 
issue, the Labor and Employment Section of the Department of Justice. 

 
15. Q: How do state laws and policies pertaining to temporary employees affect 

Public Employees Retirement System (PERS) retirees? 
A: Laws and policies concerning PERS retirees and temporary appointments have 
different and independent requirements. The state and individual employees must 
comply with both. According to PERS statutes a retiree is restricted in the number of 
hours they can work in a PERS covered employer. In general, the following 
restriction on hours applies: 

Tier 1 and Tier 2 1039 hours in a calendar year 
OSPRP retirees 599 hours in a calendar year 

 
This includes time worked as a temporary employee. Other time limitations may 
apply based on retirement status. Temporary employees who are PERS retirees are 
urged to contact PERS to discuss limitations on employment with a PERS covered 
employer. CHRO Policy Unit neither monitors nor regulates PERS provisions, 
including those concerning retirees. 

 
16. Q: What is different when state temporary employees are represented by 

SEIU? 
A: Some direct-hire temporary employees are represented by SEIU. The state’s 
collective bargaining agreement with SEIU sets forth the terms and conditions of 
employment which apply to these employees. All direct-hire state temporary 
employees, including those represented by SEIU, are governed by ORS 240.309 
and State HR Policy 40.025.01 Temporary Appointments. 

 
17. Q: What rules govern student workers and interns? 

A: In accordance with ORS 240.309, agencies may use temporary status 
appointments for a period not to exceed 48 months for student interns who are 
enrolled in high school or who are under 19 years of age and are training to receive a 
General Educational Development (GED) certificate. Department of Justice student 
law clerks may work up to 24 months. The length of appointment of a student worker 
or intern who does not meet these criteria is governed by State HR Policy 40.025.01 
Temporary Appointments. 

 
18. Q: When is a limited duration appointment appropriate as opposed to hiring a 

temporary employee? 
A: When it meets the criteria set forth in State HR Policy 40.010.02 Recruitment and 
Selection and any applicable collective bargaining agreement. Generally, limited 
duration appointments are for a study, a project or when position reduction is 
anticipated. The emergency, nonrecurring and short-term workload criteria which 
apply to temporary appointments do not pertain to limited duration appointments.  
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With prior approval of the DAS Budget and Management Division, an agency may 
establish a limited duration position and fill it with more than one part-time employee 
if necessary. 

 
19. Q: Can a temporary employee be Exempt under the FLSA? 

A: FLSA status depends on the pay status and type of work the employee is 
performing. Most temporary appointments will be non-exempt due to the nature of 
the work. However, if the work meets the criteria for exemption, the appointment may 
be FLSA exempt and not eligible to receive overtime if the employee is paid on a 
salary basis. If the employee is paid on an hourly basis, regardless of the level of 
work, the temporary employee is non-exempt and eligible for overtime. For example, 
an agency who hires a temporary employee to do management level work, but who 
pays the employee an hourly rate, may not treat the employee as exempt. Unless the 
agency establishes the temporary employee as a salaried employee in the state 
HRIS system, the employee will be eligible for overtime payments. Agencies with 
salaried temporary employees must take care to avoid overpayments in the event 
employees work less than full time for the salary period. 

 
20. Q: Do temporary employees receive PERS contributions? 

A: Yes, once they meet the eligibility requirements for PERS. 
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