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Disclaimer 

 
These materials are made available for informational purposes only.  They do not constitute legal 
advice on which other than state officers or agencies are entitled to rely.  ORS 180.060 authorizes 
the Oregon Department of Justice to provide legal advice or opinions exclusively to officers and 
agencies of the State of Oregon.   
 
Under Oregon law, officers of local public bodies may rely only on the advice of their duly 
appointed legal counsel. To enjoy the benefits associated with reliance on the advice of legal 
counsel, local public bodies and their officers must rely on the advice of an attorney who has been 
duly appointed to advise them.  See Belgarde v. Linn, 205 Or App 433, 439-42, 134 P2d 1082, rev 
den 341 Or 197 (2006); Bear Creek v. Hopkins, 53 Or App 212, 216-18, 631 P2d 808, rev den 292 
Or 108 (1981) (both cases recognizing good-faith reliance on the advice of authorized counsel as a 
defense against a local public body officer’s personal civil liability).             
 

MEMORANDUM 
 
DATE: June 26, 2013 
 
TO: Darvin Pierce, OPBC, CPPB 
 QRF Coordinator 
 Department of Administrative Services 
 Chief Financial Office 
 
FROM: William F. Nessly, Jr. 
 Assistant Attorney General 
 Business Transactions Section 
  
SUBJECT: QRF Contracting and Federal Transit Administration Competition Requirements 
 DOJ File No. 107020-GF0198-12 
 
 This memorandum responds to your inquiry concerning the impact of a public agency’s 
receipt of Federal Transit Administration funds on the public agency’s obligation to procure listed 
products and services from a qualified rehabilitation facility under ORS 279.850(1).   
 
 Executive Summary. 
 
 The mere fact that a state or local agency has received a grant or other form of Federal 
Transit Administration (FTA) financial assistance does not prevent that agency from complying 
with the “must buy” command in ORS 279.850(1).  The federal requirement that the agency must 
use a competitive contracting process to select a contractor applies only when FTA funds are used 
directly to finance the particular contract in question. 
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Attorney General 
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 Discussion. 
 
 ORS 279.850(1)1 commands public agencies to acquire products and services from qualified 
rehabilitation facilities (QRFs) when those products or services have been placed on the QRF 
procurement list the Department of Administrative Services must maintain under ORS 279.845(2).2   
 The Oregon Court of Appeals recognizes the QRF program as a set-aside program under 
which public agencies may directly award QRF contracts without conducting the competitive 
selection process that otherwise would be required by the Public Contracting Code.3  The federal 
rules and circulars applicable to state and local agency contracts that are funded in whole or in part 
with FTA funds, however, require public agencies that receive federal assistance “to use third party 
procurement procedures that provide full and open competition.”  See FTA Circular C 4220.1F, 
Chapter VI, §1. 
 
 Certain local public agencies have maintained that they cannot contract directly with QRFs 
because they receive FTA funding, so all their contracts must be solicited competitively.  That’s 
wrong.  Only those particular contracts that are funded, in whole or in part, with federal funds must 
be awarded competitively.4  
 
 FTA Circular C 4220.1F illustrates this principle, although not with extreme clarity.  For 
example, the FTA definition of a grant restricts the grant to a particular project.5  Chapter II, 
§2.a.(1) of the same circular also states that the FTA competition requirement applies only “when 

                                                 
1  ORS 279.850(1) states: 
 

 If any public agency intends to procure any product or service on the procurement list, that public 
agency shall, in accordance with rules of the Oregon Department of Administrative Services, procure such 
product or service, at the price established by the department, from a qualified nonprofit agency for individuals 
with disabilities, provided the product or service is of the appropriate specifications and is available within the 
period required by that public agency. 

 
2  ORS 279.845(2) provides: 
 

The department shall establish and publish a list of sources or potential sources of products produced 
by any qualified nonprofit agency for individuals with disabilities and the services provided by any such 
agency, which the department determines are suitable for procurement by public agencies pursuant to ORS 
279.835 to 279.855, 279A.025 (4) and 279C.335. This procurement list and revisions thereof shall be 
distributed to all public purchasing officers. 

 
3  See Independent Contractors Research Institute v. DAS, 207 Or App 78, 81, 139 P3d 995, rev den 341 Or 
579 (2006) (“The key provision of the [QRF Act] requires public agencies to purchase products and services from 
nonprofit providers, outside of the competitive bidding process that normally governs public contracting, if the provider 
is a nonprofit agency employing [individuals with disabilities].”). 
 
4  The federal regulations and FTC Circular C 422-.1F contain some exceptions, like those for the rough 
equivalent of small procurements under ORS 279B.065, to the competition requirement.  
 
5  FTA Circular C 4220.1F , Chapter I, §5.o. states, “Grant means the instrument by which FTA awards Federal 
assistance to a specific recipient to support a particular project  in which FTA does not take an active role or retain 
substantial control, as described in 31 U.S.C. Section 6304.”  (Underlining in original; emphasis added). 
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[the recipient] uses FTA assistance for third-party contracts.”6  Contracts under which an FTA 
assistance recipient pays no FTA grant moneys to the contractor are not subject to the FTA 
competition requirement. 

 
The FTA and Oregon state agencies consistently observe this principle in practice.  Fewer 

than two years ago, I participated in the negotiation of an FTA grant agreement and in the 
consequent award of an FTA-assisted Oregon Department of Transportation contract to acquire 
high-speed passenger train sets.  The federal lawyers asked for and got ODOT’s representation that 
the third-party contract would be solicited competitively.  They did not ask that ODOT likewise 
competitively procure, or represent that it would competitively procure, all of its Rail Safety 
Section contracts or all ODOT contracts.  And as you know, ODOT indeed regularly, and lawfully, 
makes direct procurements under the QRF program.     

 
The situation is the same with respect to local recipients like Tri-Met and other 

transportation districts that accept FTA funds.  Unless the recipient agency directly will expend 
FTA funds under a contract, that contract is subject to the QRF “must buy” statute, ORS 
279.850(1).  
  

At the bottom line, virtually every federal agency that provides federal financial 
participation to Oregon state and local public bodies has a comparable requirement that the public 
bodies must competitively solicit third-party contracts that are funded in whole or in part with 
federal moneys.  Many of these requirements, like the FTA competition requirement, have their 
basis in the Federal Acquisition Regulations and the federal Uniform Administrative Requirements 
for Grants and Cooperative Agreements to State and Local Governments.   
 

If the mere receipt of federal moneys to support one or more contracts or programs 
administered by a state or local agency meant that the state or local recipient must use competitive 
solicitations to establish all of its contracts, then virtually no Oregon state or local agency that 
receives federal funds could contract directly with QRFs under ORS 279.850(1).  That is not what 
the federal laws and regulations, including those of the FTA, require.    
 

                                                 
6  Similarly, FTA Circular C 4220.1F, Chapter II, §2.b.(2) makes the competition requirements of the circular 
applicable only to “contracts  *  *  * in support of a recipient’s  *  *  *  operations financed with FTA assistance.”  The 
same provision states that the FTA third-party contracting requirements do not apply to operations contracts “that 
recipients  *  *  * finance entirely without FTA assistance.”   
 

The opinion of one lower federal court reflects the understanding that the federal competition requirement 
applies only to those contracts that are funded, at least in part, directly by federal moneys.  Dicta in Pullman 
Incorporated v. Volpe, 337 F Supp 431, 437 (ED Pa 1971), a case that concerned a federally funded rail rolling stock 
acquisition, recognized “the requirement that there be fair, open and competitive bidding for contracts to which grants 
were applied.”  (Emphasis added). 
 
 The example in Chapter II, §2.b.(3) of the circular illustrates this principle.  That section states that, for 
preventive maintenance contracts, the circular applies only to those specific FTA-assisted contracts to which the 
recipient can allocate and trace FTA financial assistance.  If a recipient does not separately account for FTA assistance 
expenditures (an obvious departure from best practices), however, the circular and, therefore, the competitive 
contracting requirement, applies to the recipient’s preventive maintenance contracts.   


