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Fact Sheet 

Frequently Asked Questions -
Oregon Ballast Water Management 
 
Ballast Water Reporting 
 
Q: If I submit a pre-arrival report to the NBIC, will 

that meet Oregon’s reporting requirement?  
A: No. The NBIC does not distribute reports it has 

received to the states, and Oregon Law requires 
that reports be submitted to Oregon DEQ. 

 
Q: Is a vessel required to submit a report to DEQ if it 

is only going to a facility on the Washington side 
of the Columbia River?  

A: Yes. All vessels entering the Columbia River 
transit through Oregon waters and are therefore 
subject to Oregon ballast management 
requirements. 

 
Q: Are multiple reports required if a vessel is going to 

multiple ports within state waters?  
A: All ballast discharge details, including location, 

must be accurately reported. If this can be 
accomplished with a single report for first port of 
arrival in state waters, then no additional reports 
are necessary. 

 
Q: How should I submit a pre-arrival report if I don’t 

know where or how much ballast I will discharge? 
What if our operations differ from what was 
estimated on the form? 

A: Estimate all information in section 5 of the ballast 
water report to the best of your understanding. If 
operations differ from estimates, amend and 
resend ballast report to all original recipients and 
select the amended box “Yes” at the top of the 
form. 

 
 Ballast Water Management 
 
Q: What information is required in the ballast water 

record book?  
A: All ballast operations must be recorded in the 

ballast water record book, including start/stop 
times and locations, and calculated volumes 
transferred. Ballast operations should be recorded 
to the record book in real time.  

 
Q: What should I do if we conducted our ballast 

exchange less than 200nm from shore in order to 
avoid conducting exchange operations in rough 
seas?  

    
A: Safety exemptions must be declared in Section 4 of 

the pre-arrival ballast reporting form. DEQ 
authorization is required prior to discharge of 
safety exemption water and may be expedited by 
notifying DEQ as soon as possible. 

 
Q: Our ship is equipped with a ballast water treatment 

system. Can it be used? 
 

 
 
A: Treatment systems approved by U.S. Coast Guard 

are acceptable, but an oceanic ballast water 
exchange is required – prior to treatment - if 
ballast water salinity is less than or equal to 18 
parts per thousand (or when the vessel operator is 
unable to verify ballast salinity). Under these 
circumstances, vessels must conduct an exchange 
(or flush of empty tanks) resulting in ballast 
salinity of equal to or greater than 30 parts per 
thousand. 

 
Q: Are there any special management requirements 

for ‘NOBOB’ vessels or empty ballast tanks?  
A: For empty tanks to be used for ballasting and 

subsequent de-ballasting while in state waters, 
Oregon requires that empty ballast tanks be 
flushed with oceanic saltwater such that remaining 
residual ballast must achieve salinity value >30 
parts per thousand. 

 
Q: What if our voyage is too short to conduct a ballast 

exchange?  
A: Oregon provides a “Common Water Zone” 

exemption from exchange requirements for tanks 
that were solely sourced from a port along 
the Pacific Coast of North America between 40 
and 50 degrees north latitude. Other requests for 
exemption must be submitted to the department for 
approval. 

 
Enforcement 
 
Q: Does Oregon conduct vessel inspections and 

compliance verification activities?  
A: Yes. DEQ may conduct unannounced vessel 

inspections. Violations may be subject to civil and 
criminal penalties. Minor violations may be 
eligible for expedited enforcement offers (EEOs). 

 
Sediment Management 
 
Q: What should we do if we need to clean out 

sediment that has accumulated at the bottom of 
ballast tanks?  

A: Sediment may not be flushed from ballast tanks or 
disposed of in state waters. Sediment removal may 
be disposed of at a shoreside facility. All ballast 
tank cleaning operations must be recorded in the 
ballast water record book.  

 
Alternative formats 
Documents can be provided upon request in an 
alternate format for individuals with disabilities or in a 
language other than English for people with limited 
English skills. To request a document in another 
format or language, call DEQ in Portland at 503-229-
5696, or toll-free in Oregon at 1-800-452-4011, ext. 
5696; or email deqinfo@deq.state.or.us. 


