Protecting Your Drinking Water Source for Communities & Fish:				
How to Increase Resiliency with Land Conservation and Acquisition				
Mid Coast Agenda (Newport, OR)				
Samaritan Pacific Communities Hospital Center for Health Education $\cdot$ Tuesday 11/1/22, 9 am – 4:30 pm				
Time (PST)	Торіс	Session Titles and Speakers		
8:00 - 9:00 AM		<i>ign In, and Mingle</i> her attendees over coffee and tea		
9:00 - 9:10 AM	Welcome, Logistics, and Goals	EFC Team (10 min)		
9:10 - 9:15 AM	Icebreaker Act	ivity		
9:15 - 9:35 AM	Why Land Use	and Conservation Matters for Drinking Water		
9:15 - 9:35 AM		<ul> <li>Michelle Smith, COLT (20 min)</li> <li>Overview of relationship between land use and source water quantity and quality</li> <li>Land conservation/acquisition as strategy to control land use</li> <li>Importance of municipal leadership support and political will</li> </ul>		
9:35 - 10:15 AM	Source Water Protection Planning Resources			
9:35 - 9:50 AM		<ul> <li>Julie Harvey, OR DEQ (15 min)</li> <li>How to identify SWP areas and prioritize land for protection</li> <li>What local partners can provide and how to identify them</li> <li>Communicating with landowners, and ratepayers</li> <li>Planning Grants</li> </ul>		
9:50 -10:05 AM	Case Study Presentation	<ul> <li>Rick McClung, Yachats Water Treatment Plant Operator (15 min)</li> <li>Drinking Water Protection planning and communications</li> </ul>		
10:05- 10:15 AM		10 min Q & A		
10:15 - 10:35 AM	20-minute Break			
10:35 - 11:55 AM	Legal Steps for	Land Conservation		
10:35 -11:00 AM		<ul> <li>Ben Pittenger, Lower Nehalem Community Trust (25 min)</li> <li>Differences between fee acquisition and easements</li> <li>Specific legal steps and requirements to acquire land and easements</li> <li>Partners that can help with bridge funding/ buying</li> </ul>		
11:00 - 11:15 AM		<ul> <li>James (Jim) Capurso, USFS (15 min)</li> <li>USFS MOUs, land swaps, Wyden Authority, and potential for management agreements</li> </ul>		
11:15 - 11:30 AM		15-min Q & A		

11:30 - 11:45 AM	Case Study Presentation	<ul> <li>Ben Pittenger, Lower Nehalem Community Trust (15 min)</li> <li>Land conservation case study</li> </ul>
11:45 - 11:55 AM		10 min Q&A
11:55 - 12:15 PM	<ul> <li>Challenges Discussion: EFC Facilitator (20 min)</li> <li>Small table discussions regarding potential challenges and other barriers to land conservation identified by communities</li> </ul>	
12:15 - 1:45 PM	Working Lunch: Funding Sources and Requirements - Financing Your Acquisition	
1:15 – 1:45 PM	Conservation Funding & How To Stack and Package Funding	<ul> <li>Chris Marko, OR DEQ Clean Water State Revolving Fund (CWSRF) (~ 10 min)</li> <li>Melissa Murphy, Business Oregon Regional Development Officer: Drinking Water State Revolving Fund (DWSRF) and Special Public Works Fund (~10 min)</li> <li>Ben Dair Rothfuss, The Nature Conservancy: All other grant- type funds (~10 min)</li> </ul>
1:45 – 2:05 PM	20 Minute Bre	30 min Q&A ak
2:05 - 2:35 PM	Interactive Break Out Session #1	<ul> <li><b>EFC Facilitator</b> (30 min)</li> <li>Facilitated small group discussions</li> </ul>
2:35 - 3:50 PM	Stewardship Considerations	
2:35 - 2:50 PM		<ul> <li>Ben Hayes, Springboard Forestry (15 min)</li> <li>What comes after buying your watershed?         <ul> <li>Forest management strategies for Source Water Protection</li> <li>Stewardship and forest management plans</li> </ul> </li> </ul>
2:50 - 3:00 PM		10 min Q&A
3:00 - 3:40 PM	Case Study Presentation (40 min)	Ben Dair Rothfuss (TNC) and Phil Chick (Arch Cape Water District)
3:40 - 3:50 PM		10 min Q&A
3:50 - 4:30 PM	Concluding Conversation	
3:50 - 4:15 PM	Interactive Break Out Session #2	<ul> <li>Facilitator: EFC (25 min)</li> <li>Facilitated small group discussions: Identifying Barriers and Next Steps</li> </ul>
4:15 - 4:30 PM	Closing: Now What?	Facilitator: EFC (15 min)