## Protecting Your Drinking Water Source for Communities & Fish: How to Increase Resiliency with Land Conservation and Acquisition

## South Coast Agenda (North Bend, OR)

North Bend Community Center Thursday November 3, 9 am – 4:30 pm			
me (PST)	Topic	Session Titles and Speakers	
00 - 9:00 AM		Sign In, and Mingle other attendees over coffee and tea	
00 - 9:10 AM	Welcome, Logistics, and Goals	EFC Team (10 min)	
10 - 9:15 AM	Icebreaker Activity		
15 - 9:55 AM	Why Land Use	e and Conservation Matters for Drinking Water	
15- 9:35 AM		<ul> <li>Michelle Smith, COLT (20 min)</li> <li>Overview of relationship between land use and source water quantity and quality</li> <li>Land conservation/acquisition as a strategy to control land use</li> <li>Importance of municipal leadership support and political will</li> </ul>	
35 - 9:50 AM 50 - 9:55 AM	Case Study Presentation	<ul> <li>Deanna Schafer, City of Reedsport (15 min)</li> <li>Why source water protection matters to coastal communities</li> </ul>	
		5 min Q & A	
55 - 10:20 AM	Source Wate	r Protection Planning Resources	
55 - 10:10 AM		<ul> <li>Julie Harvey, OR DEQ (15 min)</li> <li>How to identify SWP areas and prioritize land for protection</li> <li>What local partners can provide and how to identify them</li> <li>Communicating with landowners, and ratepayers</li> <li>Planning Grants</li> </ul>	
0:10 - 10:20 AM		10 min Q & A	
):20 - 10:35 AM	15 Minute Break		
):35 - 11:50 AM	Legal Steps fo	or Land Conservation	
0:35 - 11:00 AM		<ul> <li>Max Beeken, Wild Rivers Land Trust (25 min)</li> <li>Differences between fee acquisition and easements</li> <li>Specific legal steps and requirements to acquire land and easements</li> <li>Partners that can help with bridge funding/ buying</li> </ul>	
1:00 - 11:15 AM		<ul> <li>James (Jim) Capurso, USFS (15 min)</li> <li>USFS MOUs, land swaps, Wyden Authority, and potential for management agreements</li> </ul>	
L:15 - 11:30 AM		15 min Q & A	
l:30 - 11:45 AM	Case Study Presentation	Max Beeken, Wild Rivers Land Trust (15 min)  • Land conservation case study	
L:45 - 11:50 AM		5 min Q & A	

11:50 AM -12:10	Challenges Discussion: EFC Facilitator (20 min)	
PM	Small table discussions regarding potential challenges and other barriers to	
		onservation identified by communities
12:10 - 2:00 PM	Working Lunch: Funding Sources and Requirements – Financing Your Acquisition	
		st Gather lunch and return to your seat for the funding presentation. $st$
	Conservation	Speakers:
	Funding &	Chris Marko, OR DEQ: Clean Water State Revolving Fund
	How To Stack	to the contract of the contrac
	and Package	(~20 min)
	Funding	Ben Dair Rothfuss, The Nature Conservancy: All other grant-
		type funds (~10 min)
		Conservation Funding and how to stack and package funding  OR (NOAA) Constal and Saturation Land Conservation  OR (NOAA) Constal and Saturation Land Conservation  OR (NOAA) Constal and Saturation Land Conservation
		<ul> <li>DLCD/NOAA - Coastal and Estuarine Land Conservation Program (CELCP)</li> </ul>
		OWEB or McKenzie River Trust— Land Acquisition
		Grants and other funding sources Land Trusts access
		<ul> <li>USFS – Federal Grants – Forest Legacy, etc.</li> </ul>
1:10 - 1:35 PM		25 min Q & A
1:35 - 1:50 PM	Case Study	Ben Dair Rothfuss (15 min)
	Presentation	Funding sources used in Arch Cape land acquisition project
1:50 - 2:00 PM		10 Minutes Q & A
2:00 - 2:15 PM	15 Minute Break	
2:15 - 2:40 PM		EFC Facilitator (25 minutes)
	Break Out	Facilitated small group discussions
	Session #1	
2:40 - 3:55 PM	Stewardship Considerations	
2:40 - 2:55 PM		Ben Hayes, Springboard Forestry (15 min)
		<ul> <li>What comes after buying your watershed?</li> <li>Forest management strategies for Source Water</li> </ul>
		<ul> <li>Forest management strategies for Source water</li> <li>Protection</li> </ul>
2:55 - 3:05 PM		<ul> <li>Stewardship and forest management plans</li> </ul>
		10 min Q&A
3:05 - 3:45 PM		Linda Tarr (Port Orford Watershed Council) and
		Kaola Swanson (The Conservation Fund)
3:45 - 3:55 PM	(40 min)	10 min O 2 A
		10 min Q & A
3:55 - 4:30 PM	Concluding Conversation	
3:55 - 4:20 PM		Facilitator: EFC (25 min)
	Break Out Session #2	<ul> <li>Facilitated small group discussions: Identifying Barriers and Next Steps</li> </ul>
4:20 - 4:30 PM		Facilitator: EFC (10 min)
1.30 1 101	What?	