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Crisis Alerts: 
 
Q: Are there recommendations for how long we should keep the crisis papers on file? 
One calendar year? Until the student graduates? 

• ODE advises schools/districts to adhere to the practices for retention of student 
behavior records found at 164-400-0060. Districts will need to determine whether 
the record should be considered a major behavior (see Section 4), minor 
behavior (see Section 5), an educational counseling record (see Section 16), or 
psychological guidance and counseling (see Section 25), or other, in order to 
determine which record retention requirement applies. 

 
Q: Does that mean if there is a response in Spanish someone literate in Spanish 
reviews the response to determine if there is a concern? 

• Yes, Measurement Incorporated has Spanish literate human scorers on staff who 
review those Spanish submissions and determine which should be flagged.  

 
ELPA Screener: 
 
Q: For the ELPA Screener, do the same opt-out rules for the ELPA Summative apply, or 
is there a separate process? 

• For the ELPA Screener there are no opt-outs because it is a federal requirement. 
You have to determine whether the student is eligible for ELD services and the 
screening is the only way to do that. The opt-out rules only apply to ELA and 
Mathematics assessments so the regulation that might be applied to this context 
but cannot be would be our exemption process. You can exempt students from 
the ELPA Summative due to religious or disability reasons. The ELPA and 
Kindergarten Assessment are treated as typical classroom activities so we have 
two different ways that parents request their child not participate. If it’s ELA or 
Mathematics we have an opt-out process. The other assessments within our 
state assessment systems have exemption processes that are subject to a 
separate regulation. 

 
 
Science: 
 
Q: Is it possible to provide an OAKS, OSAS, and aggregate score for science in the 
next couple of years? 

• The assessments really cannot be compared due to the difference between the 
constructs assessed. ODE does not plan to provide any comparisons of OAKS 
scores and the new science assessment, outside of the relative proficiency 
percentages used during standard setting. Please contact Dan Farley at 
dan.farley@sate.or.us or 503-947-5721 if you have any questions about the 
rationale for not providing such comparisons. 

 

https://secure.sos.state.or.us/oard/viewSingleRule.action?ruleVrsnRsn=26376
mailto:dan.farley@sate.or.us


Q: Is it okay to still test 10th grade students on Science or must we start just testing 11th 
graders in Science? 

• We would prefer to see practices that are not blanket procedures where all 
students who fit into this particular category are tested. It really should be 
dependent upon whether each individual student has been exposed to the 
science content, has been able to demonstrate understanding of science content 
that is at the same level of rigor, depth, and breadth as what is elaborated within 
the Next Generation Science Standards. We are still allowing early resting in 
science; however, we will be revaluating this practice this summer once we get 
data back. We will be looking at data on how 9th graders and 10 graders 
performed on the NGSS aligned Science assessment. If the performance rates 
are quite low, that will guide our thinking. We are also going to be looking at how 
we addressed early testing as a possibility in ELA and Math as well with a goal of 
arriving at one policy that applies to all three High School assessments. 

 
Q: Since cut scores will not be available until the fall, is there a suggested way to show 
proficiency of 12th graders that retest the science test? 
 

• It will not be possible to obtain an OSAS Science Assessment score prior to the 
end of the current school year and therefore it is not recommended that 12th 
graders retest. For districts who are using Science Assessment scores to 
demonstrate achievement in Science for the purposes of earning an Honors 
Diploma, we recommend using another standards aligned classroom/school-
based assessment or project in place of the assessment score as evidence of 
achievement.  

 
Sharespace Topic: 
 
Q: I would like to know how other districts have decided to assess OSAS Science this 
year at the high school level.  Are they choosing to retest all 11th grade regardless of 
whether a student met last year or not; and if so, what is the reasoning?  Did they 
choose Accountability over Participation, or vice-versa?  Also, are they testing 9th and 
10th as well if the students are familiar with the content, or are they transitioning over to 
only testing 11th grade? 

• Hood River is testing all juniors and our honors sophomores. 
• More than likely, we will not re-test 11th graders. 
• We are only testing 11th graders and 12th graders that did not pass the 11th 

grade science test. 
• We are not retesting 11th graders. We felt they would not give their best effort 

since they already have a banked score. 
• Coos Bay is only testing at 11th or 12th who have not passed. 
• I have not been retesting 11th graders unless they did not pass. 
• We will be testing our 10th graders in the spring for this year. 


