Fresh Fruit and Vegetable Program
Frequently Asked Questions
The new FFVP began operations under the authority and provisions set forth in The Food, Conservation, and Energy Act of 2008, (P.L. 110-234), the Farm Bill on July 1, 2008.  The Farm Bill amended the National School Lunch Act to add a new section 19, the Fresh Fruit and Vegetable Program (FFVP).  The following information will provide answers to some of the frequently asked questions which address key program operation issues.      

Q. What are the FFVP hours of operation?

A.  The program is available only during the school day, not before or after regular school hours.  

Q. Can the fresh fruits and vegetables be served at the same time as the breakfast or lunch program but in a separate part of the cafeteria?  

A. No.  The FFVP can not be provided at the same time as the service of the breakfast or lunch program.
Q: Where can they be served? 

A: Wherever it makes sense for the school so all students have access and food safety is maintained.

Q. How many times during the school week must fresh fruits and vegetables be offered?

A. We expect schools to offer fresh fruits and vegetables as many times as possible during the school week.

Q. Must fresh fruits and vegetables be offered the entire school year or can schools choose to offer the program a limited number of months?
A. We expect that the Program be offered through the entire school year and not limited to certain months.  One goal of the program is to effect a change in eating habits and a continual exposure to fresh fruits and vegetables is necessary/beneficial in making this change 

Q. Can RCCI’s participate in the FFVP?

A. RCCI’s can participate provided they operate an elementary school program during the day, and participate in the NSLP.
Q.  Can FFVP funds be used to purchase Nutrition Education Materials or pay for nutrition education presentations?
A.  No, we suggest that schools find other methods to fund the cost of nutrition education materials.  

Q. Can schools use FFVP funds for promotional costs?

A. No, costs associated with promotional activities can not be funded by the FFVP.

Q. Can we use trail mix, nuts or dried fruit?  

A. No. Only fresh fruit and vegetables can be purchased.

Q. Can fruit smoothies, frozen fruit cups or bars, canned fruit, veggie pizzas and fruit pizzas be provided under the FFVP?

A. No. Only fresh fruits and vegetables may be offered.
Q. Are dips allowed?  

A. Dips may not be used for fruits.  However, in the interest of promoting the consumption of vegetables, the judicious use of low fat and non-fat dips for vegetables in a “serving size” quantity is allowed.

Q. Can cooked vegetables be provided and reimbursed in the FFVP?

A. Schools may only cook fresh vegetables (These vegetables should be ones not normally eaten raw) as part of a nutrition education lesson not more than once a week.  The vegetables must be fresh; not frozen, canned or dried.  Schools may not claim any additional ingredients that are part of the cooked fresh vegetable dish.

As an example, a class may study nutrition, and part of the lesson may be to learn about specific vegetables and their nutritional value. 
Q. Do schools have to submit all supporting documentation with their claim for reimbursement?

A. No, however they must maintain this information for review.

Q. Are schools required to have separate purchase orders/invoices for the FFVP?

A. No, provided they can demonstrate on the orders which purchases pertain to the FFVP.

Q. What are the FFVP funds obligation timeframes on a fiscal year or school year basis?

A. 
For Schools:  


July FFVP funds: must be obligated by September 30 of that year.  


October FFVP funds: must be obligated by the following June 30.
Q.  How will the school district be reimbursed?

A. FFVP is a cost reimbursement program not an entitlement program like NSLP.  The amount of the grant for each school is based on a per student amount and the school enrollment.  Claims are submitted based on actual costs not on the number of children served.  A separate reimbursement claim will be submitted for the FFVP through the ODE EGAMS( Electronic Grants Management System).
Q.  Can a sponsor purchase a larger piece of equipment, like a serving cart or kiosk, and be reimbursed?

A. While it is anticipated that expenditures will be spent over the school year, administrative costs to purchase larger items can be submitted and paid at the beginning of the program year.
Total administrative costs are limited to 10% of the grant.
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