

Oregon Transportation Commission

Formal Meeting Agenda; Tuesday, December 12th, 2023

Hybrid: In-Person & Zoom – Gail Achterman Commission Room ODOT Transportation Building, 355 Capitol St NE, Salem OR

Formal Meeting ~ 1:30 PM - 4:50 PM

Please note: This meeting will be in person but also can be viewed on our ODOT YouTube at https://www.youtube.com/c/OregonDOT. Closed Captioning is available on the livestream.

The Oregon Transportation Commission welcomes written and oral testimony for this meeting. Written testimony to be submitted and signups for oral testimony by 12:00 pm, Monday, December 11th, 2023.

To sign-up and submit written testimony please complete the <u>comment form</u> on our website at <u>https://www.oregon.gov/odot/Get-involved/Pages/OTC Main.aspx.</u>

Note: The Commission may choose to take agenda items out of order, pull, defer or shorten presentation times of agenda item(s) to accommodate unscheduled business needs. All portions of the meeting are open to the public unless noted as an executive session. Anyone wishing to be present for a particular item should join the webinar when the meeting begins to avoid missing an item of interest. Website address to view agendas/minutes/materials

The meeting is accessible to persons with disabilities. A request for an interpreter for the hearing impaired or for other accommodations for persons with disabilities should be made at least 48 hours before the meeting to <u>Micayla Callahan</u>, <u>Commission Executive Support</u>, at 503-798-3972 (or statewide relay 711).

Time	Order	Type	REGULAR AGENDA
1:30 PM	A)	Chair's Report	Welcome and comments from the Chair (10 min., OTC Chair Julie Brown)
1:40 PM	B)	Public Comment	The Commission allots 2 minutes per person (may change at the Chair's discretion) for public comments. (30 min., OTC Commission Staff)
2:10 PM	C)	Discussion	<u>Tolling Rulemaking Update:</u> Provide a decision on the low-income toll program and feedback on the draft set of statewide toll rules. (30 min., Assistant Director for Revenue, Finance, and Compliance Travis Brouwer and Toll Policy Manager Garet Prior).
2:40 PM	D)	Decision	Equity and Mitigation Report: Review draft of the Toll Program Implementation report regarding ODOT's equitable toll program development and diversion management and mitigation plans. Commissioners' feedback and approval needed to submit report to Governor Kotek by December 15 deadline. (30 min., UMO Director Brendan Finn).
3:10 PM		BREAK	10 minutes
3:20 PM	E)	Workshop	Review of the 2024-2028 SAP: Receive and discuss the draft 2024-2028 Strategic Action Plan (SAP). (90 min., Policy, Data, and Analysis Division Administrator Amanda Pietz).
4:50 PM		ADJOURN	