

Statewide Toll Rulemaking Advisory Committee (STRAC) Agenda

Subject	STRAC Committee Meeting #1	
Date and Time	January 27, 2023, from 9:00am – 3:00pm	
Public Access	Youtube Livesteam	

Meeting Objectives

- Develop shared understanding of committee charge, purpose, and timeline.
- Develop shared understanding of Oregon Toll Program, roles, and commitment to equity.
- Seek understanding and adoption of committee charter.

Agenda

Time	Item	Team Member	
9:00am – 9:30am (30 min)	Welcome & Introductions	Travis Brouwer, ODOT ODOT Team Facilitation Team STRAC Members	
9:30am – 10:30am (60 min)	Diversity, Equity, and Inclusion Training • Question & answer	Erika McCalpine, ODOT	
10:30am – 11:50am (80 min)	 Toll Program Overview Introduction to Oregon Tolling Policy overview Equity framework & Low-Income Toll Report Toll Program news & engagement Question & answer 	Travis Brouwer, ODOT Maureen Bock, ODOT Erik Havig, ODOT Garet Prior, ODOT Hannah Williams, ODOT	
11:50am – 12:05pm (15 min)	BREAK		
12:05pm – 1:05pm (60 min)	 STRAC Overview and Working Lunch Committee and rulemaking process overview Timeline/schedule Toll Program roles Question & answer 	Maureen Bock, ODOT Garet Prior, ODOT	
1:05pm - 2:35pm (90 min)	STRAC Charter • Review and adopt charter	Jamie Damon, Facilitator Kelly Bruce, ODOT	
2:35pm – 2:45pm (10 min)	Q&A	Jamie Damon, Facilitator STRAC Members	
2:45pm – 2:55pm (10 min)	Wrap Up & Next Steps	Jamie Damon, Facilitator	
3:00pm	Adjourn		



STRAC Committee Meeting #1, January 27, 2023, from 9:00am – 3:00pm

Resources and Meeting Materials

- How does congestion pricing work? (Video)
- How will modern tolling work? (Video)
- STRAC Overview
- Project Fact Sheet
- Oregon Highway Plan Toll Amendment
- Toll Projects' Equity Framework
- Oregon Toll Program Low-Income Toll Report
- Concept of Operations
- OAR Division 40
- House Bill 2985



STRAC Committee Meeting #1, January 27, 2023, from 9:00am – 3:00pm

Statewide Toll Rulemaking Advisory Committee: Membership

Roster

STRAC Member	Organization	
Elizabeth Mazzara Myers	Westside Economic Alliance	
Ethan Hasenstein	Knife River Corporation	
Jeff Spiegel	Penske Truck Leasing	
Lanny Gower	XPO Logistics	
Lauren Poor	Oregon Farm Bureau	
Marc Ortega Kilman-Burman	American Medical Response (AMR)	
Marie Dodds	AAA Oregon/Idaho	
Michael Card	Combined Transport Inc.	
Omar Cruz	May Trucking	
Park Woodworth	Ride Connection	
Sean Philbrook	Identity Clark County	
Shannen Knight	A Sight for Sport Eyes	
Sharla Moffett	Oregon Business and Industry	
Shatrine Krake	West Linn Chamber	
Susan Nelson-Ellis	First Student	
To be determined	Legislative Commission on Indian Services	
Nafisa Fai	Washington County Commission	
	Liaison from Region Toll Advisory Committee	
Philip Wu	Oregon Environmental Council and public health	
	Liaison from Equity and Mobility Advisory Committee	

