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	FAQ ID
	Question
	Date Published

	1
	Can HSP funds be rolled over at the end of the fiscal year?
	12/23/2013

	2
	To what extent do case managers have to go to verify if a household has received HSP within the past year?
	12/23/2013

	3
	Are there any exceptions to HSP limits?
	12/23/2013

	4
	May a TANF jurisdiction offer non-recurrent, short-term benefits to an individual or family that has received a non-TANF/MOE-funded benefit or service in excess of four months to address a specific crisis or episode of need?
	12/23/2013

	5
	May a state offer additional TANF/MOE-funded non-recurrent, short-term benefits to recipients after they have exhausted four months of TANF/MOE-funded non-recurrent, short-term benefits, if those benefits are similar in nature and designed to address the same crisis or episode of need?
	12/23/2013

	6
	What kinds of State expenditures count toward meeting a State's basic MOE expenditure requirement?
	12/23/2013

	7
	When do child care expenditures count?
	12/23/2013

	8
	When do educational expenditures count?
	12/23/2013

	9
	How are other members of the household handled that are not on the TANF grant or wish to be excluded for citizenship?
	05/19/2015

	10
	Is a household eligible for HSP assistance if they do not receive a TANF grant?
	05/19/2015

	11
	What length of time as an Oregon resident is needed to be eligible for HSP assistance?
	05/19/2015

	12
	When/where is proof of citizenship required?
	05/19/2015


Question 1:
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Can HSP funds be rolled over at the end of the fiscal year?

Answer:

No. All funds must be 100% expended by the end of the fiscal period.

Question 2: 
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To what extent do case managers have to go to verify if a household has received HSP within the past year?

Answer:

Agencies must perform due diligence to confirm eligibility. This means every effort must be made to determine if the household has received HSP funds within the counties your agency covers, or if they have indicated they have recently moved to the area then, a phone call to the CAA area they moved from may be necessary to verify.

Question 3: 
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Are there any exceptions to HSP limits?

Answer:

There are no exceptions to the 4 months, $5000.00 limit per household.

Question 4: 
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May a TANF jurisdiction offer non-recurrent, short-term benefits to an individual or family that has received a non-TANF/MOE-funded benefit or service in excess of four months to address a specific crisis or episode of need?

Answer:

Yes. The four months of TANF benefits would be considered a non-recurrent, short-term benefit, even though they are provided to a recipient who has received the same or similar non-TANF/MOE benefits in order to address the same crisis or episode of need. The reading of the TANF statute and regulations is that the four month limitation on non-recurrent, short-term benefits applies to TANF/MOE-funded support and does not encompass services covered by other federal funding streams such as FEMA or HUD. (Posted on: 5/2/2013)
Question 5: 
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May a state offer additional TANF/MOE-funded non-recurrent, short-term benefits to recipients after they have exhausted four months of TANF/MOE-funded non-recurrent, short-term benefits, if those benefits are similar in nature and designed to address the same crisis or episode of need?

Answer:

No. The continuation of similar benefits designed to address a specific crisis or episode of need provided beyond the initial four months of non-recurrent short-term benefit receipt, even if provided through a new program, is not consistent with the regulatory definition of non-recurrent, short-term benefits at 45 CFR 260.31(b)(1). This is consistent with our regulations and past practice.


Please note, any TANF or MOE funded benefit that is designed to meet a particular need on an ongoing basis (i.e., more than four consecutive months) would have to be classified as assistance if it qualifies as such under the applicable regulatory requirements. (Posted on: 5/2/2013)
Question 6: 
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What kinds of State expenditures count toward meeting a State's basic MOE expenditure requirement?

Answer:

(a) 
Expenditures of State funds in TANF MOE may count if they are made for the following types of benefits or services:

(1) 
Cash assistance, including the State's share of the assigned child support collection that is distributed to the family, and disregarded in determining eligibility for, and amount of the TANF assistance payment;

(2) 
Child care assistance (see §263.3);

(3) 
Education activities designed to increase self-sufficiency, job training, and work (see §263.4);

(4) 
Any other use of funds allowable under section 404(a)(1) of the Act including:

(i) 
Nonmedical treatment services for alcohol and drug abuse and some medical treatment services (provided that the State has not commingled its MOE funds with Federal TANF funds to pay for the services), if consistent with the goals at §260.20 of this chapter [these services are not allowable with HSP]; and

(ii) 
Pro-family healthy marriage and responsible fatherhood activities enumerated in part IV-A of the Act, sections 403(a)(2)(A)(iii) and 403(a)(2)(C)(ii) that are consistent with the goals at §§260.20(c) or (d) of this chapter, but do not constitute “assistance” as defined in §260.31(a) of this chapter; and

(5)(i) Administrative costs for activities listed in paragraphs (a)(1) through (a)(4) of this section, not to exceed 15 percent of the total amount of countable expenditures for the fiscal year.

(ii) 
Costs for information technology and computerization needed for tracking or monitoring required by or under part IV-A of the Act do not count towards the limit in paragraph (5)(i) of this section, even if they fall within the definition of “administrative costs.”

(A) 
This exclusion covers the costs for salaries and benefits of staff who develop, maintain, support, or operate the portions of information technology or computer systems used for tracking and monitoring.

(B) 
It also covers the costs of contracts for the development, maintenance, support, or operation of those portions of information technology or computer systems used for tracking or monitoring.

(b) 
With the exception of paragraph (a)(4)(ii) of this section, the benefits or services listed under paragraph (a) of this section count only if they have been provided to or on behalf of eligible families. An “eligible family” as defined by the State, must:

(1) 
Be comprised of citizens or non-citizens who:

(i) 
Are eligible for TANF assistance;

(ii) 
Would be eligible for TANF assistance, but for the time limit on the receipt of federally funded assistance; or

(iii) 
Are lawfully present in the United States and would be eligible for assistance, but for the application of title IV of PRWORA;

(2) 
Include a child living with a custodial parent or other adult caretaker relative (or consist of a pregnant individual); and

(3) 
Be financially eligible according to the appropriate income and resource (when applicable) standards established by the State and contained in its TANF plan.

(c) 
Benefits or services listed under paragraph (a) of this section provided to a family that meets the criteria under paragraphs (b)(1) through (b)(3) of this section, but who became ineligible solely due to the time limitation given under §264.1 of this chapter, may also count.

(d) 
Expenditures for the benefits or services listed under paragraph (a) of this section count whether or not the benefit or service meets the definition of assistance under §260.31 of this chapter. Further, families that meet the criteria in paragraphs (b)(2) and (b)(3) of this section are considered to be eligible for TANF assistance for the purposes of paragraph (b)(1)(i) of this section.

(e) 
Expenditures for benefits or services listed under paragraph (a) of this section may include allowable costs borne by others in the State (e.g., local government), including cash donations from non-Federal third parties (e.g., a non-profit organization) and the value of third party in-kind contributions if:

(1) 
The expenditure is verifiable and meets all applicable requirements in 45 CFR 92.3 and 92.24 (please use the SuperCircular at 2 CFR 200);
(2) 
There is an agreement between the State and the other party allowing the State to count the expenditure toward its MOE requirement; and,

(3) 
The State counts a cash donation only when it is actually spent.

(f)(1) The expenditures for benefits or services in State-funded programs listed under paragraph (a) of this section count only if they also meet the requirements of §263.5.

(2) Expenditures that fall within the prohibitions in §263.6 do not count.

(g) 
State funds used to meet the Healthy Marriage Promotion and Responsible Fatherhood Grant match requirement may count to meet the MOE requirement in §263.1, provided the expenditure also meets all the other MOE requirements in this subpart.

Question 7: 
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When do child care expenditures count?
Answer:

(a) 
State funds expended to meet the requirements of the CCDF Matching Fund (i.e., as match or MOE amounts) may also count as basic MOE expenditures up to the State's child care MOE amount that must be expended to qualify for CCDF matching funds.

(b) 
Child care expenditures that have not been used to meet the requirements of the CCDF Matching Fund (i.e., as match or MOE amounts), or any other Federal childcare program, may also count as basic MOE expenditures. The limit described in paragraph (a) of this section does not apply.

(c) 
The child care expenditures described in paragraphs (a) and (b) of this section must be made to, or on behalf of, eligible families, as defined in §263.2(b).
Question 8: 
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When do educational expenditures count?
Answer:

(a) 
Expenditures for educational activities or services count if:

(1) 
They are provided to eligible families (as defined in §263.2(b)) to increase self-sufficiency, job training, and work; and

(2) 
They are not generally available to other residents of the State without cost and without regard to their income.

(b) 
Expenditures on behalf of eligible families for educational services or activities provided through the public education system do not count unless they meet the requirements under paragraph (a) of this section.

Question 9: 
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How are other members of the household handled that are not on the TANF grant or wish to be excluded for citizenship?

Answer:

All members of the household may be considered as part of the Eligibility Group. Members of the Eligibility Group who do not wish to provide their citizenship or immigration status or SSN may elect to be a non-applicant. Exclude non-applicants from the Eligibility Group as an ineligible household member and do not require them to disclose information about their citizenship or immigration status or SSN as a condition of HSP eligibility. The non-applicant’s failure to disclose this information will not affect the potential eligibility of other family members; however, consider any income or resources provided by the non-applicant to the Eligibility Group and include that income in the financial eligibility calculation.

A household is defined as categorically eligible for HSP assistance if one or more household members are already receiving TANF (or are receiving any benefit or service determined by DHS to meet categorical eligibility, such as SSI, TANF-JOBS, ERDC, etc.) If the TANF grant does not include all members of the household, HSP assistance must be prorated based on the costs and expenses of the number of household members listed on the TANF grant.

For example, A household has three members – a parent and child receiving a TANF grant of $500 and another adult receiving an income of $1,000 – and has a need of $700 for rent assistance. The household is categorically eligible to receive HSP; however, the need would be prorated based on the portion of the expenses paid by those on the TANF grant. The total household income would be $1,500 of which the TANF grant members contribute 33%. HSP assistance could only pay for 33% of the need - $233 for rent assistance. The HSP assistance amount is based on the TANF family’s share of the expenses. The non-TANF household member picks up their share of the costs and their separate income does not count against the eligibility requirements.
Question 10: 









Back to Top
Is a household eligible for HSP assistance if they do not receive a TANF grant?

Answer:

Yes, however, a household not categorically eligible must meet all other eligibility requirements.
Question 11: 
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What length of time as an Oregon resident is needed to be eligible for HSP assistance?

Answer:


Those applying for HSP assistance must be currently living in Oregon and intend to remain in Oregon. There is no minimum amount of time a person must live in Oregon to be a resident. Agencies may not set more restrictive residency requirements
Question 12: 
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When/where is proof of citizenship required?

Answer:
For HSP assistance, at a minimum, the eligible, dependent child must be a US citizen or Qualified Non-Citizen, except in situations of domestic violence, and documentation attesting to citizenship or qualified non-citizen status must be in the file. Additionally, any household member who receives HSP-funded assistance directly (such as a bus pass or other auxiliary expenses) must provide proof of SSN and meet citizenship requirements.
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