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2016 LIHTC and HOME NOFA Frequently Asked Questions 
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General Questions:  
 
Q:   Is there a more comprehensive list of what is meant by “special needs”? 
A:   We do not have a more comprehensive list of “special needs” populations. We are looking for the 

sponsor to present us with their plan to serve populations such as those listed in the QAP. However, 
this is not meant to be a comprehensive or exclusive list. If you have additional populations that you 
feel are underserved and have special needs then please make the case for that in your application.  

 
Q:   The 2016 QAP says it is a Preservation Project if your project is: 

 at least twenty-five percent of the residential units have federal Project-based rent subsidies 
and the HUD Section 8 contract is expiring or the USDA Rural Development (RD) loan is 
maturing within 7 years, RD restrictive use covenants have expired, or the Project needs 
recapitalization, per capital needs assessment, of at least $30,000 per unit, or: 

 Projects with public housing units undergoing a preservation transaction involving a 
comprehensive recapitalization. 

 Our read of that second part of the highlighted sentence is that it stands alone and as long as a 
project meets that part of the sentence it doesn’t need to comply with the first part. Is that how you 
would read it?  

A:   The highlighted portion should not be a standalone sentence. It was intended to be incorporated as 
part of “RD restrictive use covenants have expired or the Project needs recapitalization, per capital 
needs assessment, of at least $30,000 per unit”. The intent is to allow for RD Preservation projects 
that have a high need of recapitalization but still have existing restrictive use covenants.  

 
Q:   Are you required to have a general contractor on board to be part of your development team at 

application?  
A:   You are not required to have a general contractor be part of your development team at application, 

however in detailing the experience of your development team you must demonstrate that it has 
the expertise/experience needed to successfully complete a development.  As long as you have the 
needed expertise in your development team, bidding to general contractors at a later date works 
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fine.   Relatedly, we do also have (3.1) MWESB contracting plans as part of the NOFA this year, which 
could be another consideration for when you do the GC bid. 

 
Q:   What is the MWESB requirement?  
A:   Applicants are required to submit their plans to engage Minority Women and Emerging Small 

Businesses in their contracts / sub contracts through development and operation of the proposed 
project.  There are no established targets; however funded projects will be required to report on 
their ability to engage MWESB registered businesses.  More information about MWESB program and 
the complete statewide registry can be found online here: http://www.oregon4biz.com/How-We-
Can-Help/COBID/. 

 
Q:   I would like to attend the NOFA training session on 7/13.  Do I need to register for this session? 
A:   Please refer to this Technical Advisory regarding the NOFA training.   
 
Q:   In Section 4.6, Architectural Review Submission, there is no indication that architectural drawings 

are required.  Please confirm whether drawings are required at time of submission for any project 
type.  

A:   We do require drawings (just a site plan) and this is not a change from the previous NOFA.   Please 
refer to the NOFA Application Forms, Part 4.6 Architectural for submission requirements. 

 
Q:   In the Part 2 submission “Applicant and Project Information”, on the table on page 6 of Section 2, 

please clarify what rents are expected to be shown in the “Rents not to exceed percent of Median 

Income” column. Does OHCS expect these rents to be the pre-OAHTC (OHCS Restricted) rents; or 
the rents including OAHTC pass-through?     

A:  The rents entered into the chart on Part 2.0 of the NOFA Application (Applicant and Project 
Information) are required to be the pre-OAHTC rents. These are the rents that the Project will be 
restricted to in the REAU and Declaration.   
  

Q:   Would Per the OAHTC program manual, it is our understanding that units with Section 8 PBRA are 
not eligible to demonstrate OAHTC pass-through. Please confirm, therefore, that a new 
construction project with 100% Section 8 units is exempt from OAHTC pass-through requirements. 

A:    Only Preservation projects, as defined in the OAHTC manual and the QAP are exempt from the 
requirement to demonstrate pass-through on the use of the OAHTCs. However, if the Project does 
not qualify as a Preservation project but has project- based vouchers, then you must demonstrate 
that the required pass-through can be achieved through the remaining units that do not have 
project-based vouchers.  

 
In the circumstance where a project is new construction and has qualified for new project-based 
vouchers, the project would not qualify as Preservation and therefore must demonstrate the 
required pass-through but cannot utilize the project-based voucher units to meet that pass-through. 
 

Q:   Would an Exclusive Negotiating Agreement (ENA) with a jurisdiction be accepted by OHCS as 
evidence of “site control” for the purposes of the NOFA?  

A:   Exclusive Negotiating Agreements are acceptable for site control when the Project involves 
negotiating with a municipality. As with other site control documents the agreement must be valid 
through the date of your construction closing as referenced in your estimated project schedule and 
it must demonstrate exclusive rights to negotiate with that municipality.  
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HOME Program: 
 
Q:   How can my project get maximum points for HOME leverage in participating jurisdictions (Metro 

and Non Metro PJ regions); do I need to have more than $500,000 in HOME commitments?  
A:  In the LIHTC NOFA competitive scoring, there are points awarded under Impact (two possible for 

new construction / acquisition rehab projects and one possible for Preservation projects) for those 
projects that have a HOME commitment.  In the Balance of State region, there is a stated $500,000 
minimum request for the use of the state’s HOME funds; any projects requesting $500,000 or more 
in the states HOME dollars will get full points.  In the Metro and Non Metro PJ regions, HOME funds 
would come from the local participating jurisdiction; any project with HOME / CDBG commitments 
of any dollar value, will receive maximum points.  In addition, if a participating jurisdiction uses Tax 
Increment Financing (or another source) in lieu of HOME as a gap funding source, as long as they can 
explain that this is the case in the application, maximum points will be awarded.  [This issue was also 
clarified in an updated NOFA and competitive questionnaire posted 7/6/2016] 

  
Q:   Can I request HOME funds from OHCS if I am located in a HUD HOME Participating Jurisdiction?  
A:   No, OHCS HOME funds are only able to be awarded to those projects located in the Balance of State 

region.  
 
Q:   I am unclear as to what to submit in my NOFA Application under the HOME Program Market Study 

section.  
A:   The Market Study requirement for HOME funded projects has been removed from the NOFA; 

instead of providing this information at application the Market Study requirement for HOME funded 
projects will be included in the Reservation Letter for those projects receiving funding. 

 
Q:   For HOME projects, is it permissible to use the local PHA schedule in the application and then, upon 

award, complete the HUD Utility Schedule or Energy Consumption Model?  
A:   No, the HUD Utility Schedule Model or an Energy Consumption Model should be used to project 

tenant paid utilities in the NOFA Application. The local PHA utility schedule is no longer approved for 
HOME funded projects. If you select the Energy Consumption Model, the OHCS list of qualified 
contractors can be found at: 
www.oregon.gov/ohcs/APMD/PCS/pdf/Approved_UA_Calculator_Contacts.pdf 

 
Q:   Is it permissible to use an alternate UA schedule for HOME-assisted units and the PHA utility 

schedule in non-HOME units?  
A:   No, all units in a project must use the same utility allowance. 
 
Q:   Please advise on how the new HOME utility allowance requirement will work with Section 8 PBRA, 

when units receiving PBRA are required to use the utility allowance established by the local housing 
authority.  

A:   Projects with Section 8 PBRA should use the utility allowance calculation method required by the 
Section 8 PBRA Program. This is also true for projects with RD Rental Assistance. The 2013 HOME 
Final Rule suggests Participating Jurisdictions should request a waiver of 24 CFR Part 92.252(d) for 
projects with conflicting utility allowance requirements. OHCS plans to prepare such a waiver 
request for the states HOME Program. 

http://www.oregon.gov/ohcs/APMD/PCS/pdf/Approved_UA_Calculator_Contacts.pdf

