
Frequently Asked Questions 
Appraisals and the LWCF State Assistance Program 

 
 
 

1.  Why do I need an appraisal? 
 An appraisal determines the basis for LWCF federal grant assistance involving the acquisition of real 

property, establishes fair compensation for the land owner as required by law, and establishes the 
equivalent fair market value requirement for both converted and replacement property pursuant to 
Section 6(f)(3) of the LWCF Act as amended.  

 
2.  When must an appraisal be conducted? 
 Before the initiation of negotiations with the property owner, an appraisal must be conducted unless 

the State determines that an appraisal is unnecessary pursuant to Title 49 Part 24.102 of the Code of 
Federal Regulations and a waiver valuation is prepared (see  Question #23 regarding waiver 
valuations). 

 
3. Where do I go to find information about appraisals and appraisal requirements? 

Because the LWCF is a federal assistance program, the first stop for information about appraisals 
should be the Uniform Appraisal Standards for Federal Land Acquisitions (UASFLA) which has been 
prepared for use by appraisers to promote uniformity in the appraisal of real property with federal 
involvement.  These federal standards are considered “Supplemental Standards” to the Uniform 
Standards of Professional Appraisal Practice (USPAP).   

 
The UASFLA can be found at  http://www.usdoj.gov/enrd/land-ack/yb2001.pdf 

 
Also, Title 49 of the Code of Federal Regulations, Part 24, specifically addresses the applicability of 
acquisition requirements to federal acquisitions or federal assistance programs.  Realty and land 
acquisition offices within state and local offices of the Federal Highway Administration may be able 
to provide additional information with respect to land acquisitions and associated appraisal 
requirements. 

 
4.  What is the “Yellow Book”?   
 Because of its yellow cover, the UASFLA publication is commonly referred to as the “Yellow Book.”  
 
5.  What is USPAP? 

USPAP (the Uniform Standards of Professional Appraisal Practice) are the generally accepted 
standards (ASB) of The Appraisal Foundation, a nonprofit educational organization. 

 
6.  Must each appraisal be reviewed for every LWCF acquisition and every conversion and what type 
 of review is required?  

Yes.  Except for “waiver valuations,” appraisals conducted for LWCF purposes must be reviewed by a 
qualified review appraiser pursuant to the UASFLA, Section C, “Standards for the Review of 
Appraisals.”   

 

http://www.usdoj.gov/enrd/land-ack/yb2001.pdf


 The UASFLA and 49 CFR Part 24.104 require that a “technical review” must be conducted by a review 
 appraiser of each appraisal prepared for LWCF purposes.  See UASFLA Section C-1 for further guidance 
 on technical reviews. 
 
7.  Who is responsible for the appraisal? 

The State, as the LWCF grant recipient, is ultimately responsible for ensuring that appraisals for this 
program are obtained.  This responsibility and associated costs are often passed on to local sub 
recipients. 

 
8.  Is the cost of an appraisal eligible for reimbursement under my LWCF grant? 
 Because “incidental costs” such as for appraisals are precluded by law, such costs cannot be recouped 

through a LWCF grant as either a direct or indirect cost. 
 

9.  Who is responsible for the appraisal review? 
OPRD currently exercises the option to delegate responsibility for obtaining the appraisal review to 
the sub recipient.  

 
10.  Can the State delegate its responsibility for obtaining the appraisal review for a locally sponsored 
 project? 
 If the State opts, as part of its appraisal review process, to allow its LWCF sub recipients to contract 
 for appraisal reviews, it is the State’s responsibility to ensure that the sub recipient’s review process 
 is in conformance with the UASFLA standards for appraisal review. 
 
11.  Who pays for the appraisal review? 
 As with appraisals, the cost of an appraisal review is the responsibility of the sub recipient and is not 
 an eligible direct or indirect cost under the LWCF program.  
 
12.  Does the National Park Service approve the appraisal? 

NPS does not normally review and approve individual appraisals.  It will conduct spot checks of 
appraisals as needed and will review the State’s LWCF appraisal review process.  The NPS may request 
appraisal review assistance from the Department of Interior’s Appraisal Services Directorate (ASD) as 
needed. 

 
13.  What kinds of qualifications are acceptable for appraisers?  Do we require specific certifications? 

Some of the other federal agencies have a list of appraisers they accept. Does LWCF have anything 
similar?  

 LWCF-related appraisals may be prepared by only “certified general” appraisers in the state where 
the property is located.  No list of acceptable appraisers or appraisal firms is maintained by the LWCF 
program. 

 
14.  How many appraisals must I obtain for each property? 

At least one appraisal is required for each property to be acquired with LWCF assistance and for each 
of the converted and replacement parcel(s) involved in a conversion. 

 
15.  What does “highest and best use” mean? 
 “Highest and best use” is the determinant of market value, i.e., the highest and most profitable use 

for which the property is adaptable and needed or likely to be needed in the reasonably near future.  
See Section B-3 of the UASFLA for a more thorough explanation. 



 
16.  Can the highest and best use be the use for which the government entity is acquiring the property? 
 Since the government entity is using federal assistance to acquire property for a public park (a non-

economic use) or is acquiring property to satisfy the replacement requirement for public park land (a 
similar non-economic consideration), future public park use is not a valid use upon which to estimate 
market value. See Section B-3 of the UASFLA for additional guidance. 

 
17.  How should highest and best use be determined when the zoning for the parcel in question is 

different than the surrounding area (this comes up with conversions)? 
In order to determine the highest and best use of 6(f)-protected land to be converted, the appraiser 
is to ignore the actual zoning of the property if the zoning is a non-economic zoning established to 
recognize or preserve the open space characteristic of a LWCF-assisted site.  In this case, the appraiser 
shall determine the likely zoning that would have been established under the hypothetical condition 
that the park, or preserve, was never created.  In so doing, the appraiser will evaluate local economic 
characteristics, factors, and trends as well as the physical characteristics of the property. 

 
18.  What is the definition of market value? 

“Market value is the amount in cash, or on terms reasonably equivalent to cash, for which in all 
probability the property would have sold on the effective date of the appraisal, after a reasonable 
exposure time on the open competitive market, from a willing and reasonably knowledgeable seller 
to a willing and reasonably knowledgeable buyer, with neither acting under any compulsion to buy or 
sell, giving due consideration to all available economic uses of the property at the time of the 
appraisal” (UASFLA). 

 
19.  Are the existing improvements to the property factored into the appraisal? 

Yes, when the value of the improvements contributes to the highest and best use of the real property. 
 
20.  Must I pay the landowner the full fair market value?   

Yes, in most cases.  However, a landowner may find it advantageous to make a full or partial donation 
of the property.  An approved appraisal is still necessary to determine the amount eligible for 
matching a LWCF grant, as is documentation from the property seller documenting their willingness 
to donate a portion of the property’s value.  Alternatively, negotiations might result in an 
administrative settlement higher than the appraised value.  If the NPS agrees that the administrative 
settlement is reasonable, the higher amount is eligible for assistance. 

 
21. How long before an appraisal is outdated, i.e., how old can an appraisal be and still be considered 

useful for LWCF situations? 
For acquisitions, any appraisal older than one year should be updated by the original appraiser to 
reflect any changes in the market.  For conversions, the lapse of time between the effective date of 
the appraisals for the converted and replacement properties is critical since the fair market values are 
being compared.  To facilitate this, the converted and replacement properties should be appraised 
with the same effective date.  First, the property to be converted should be appraised and then the 
replacement property(s) should be appraised with the same effective date as the appraisal for the 
converted parcel. 

 
 
 
 



22.  What is a waiver valuation? 
 When the estimated value of real property is less than $10,000 (up to $25,000 with the owner’s 

concurrence), a waiver valuation may be prepared in lieu of an appraisal (see 
www.fhwa.dot.gov/realestate/appwaiv1.htm 

 


