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Renewal Frequently Asked Questions  
Wholesalers 

   
1. Q. Are we able to renew our Wholesaler registration online? 

 A: Yes. To complete your renewal online please go to the Board’s website at: 
 www.pharmacy.state.or.us and click on the link located at the top of the home page that 
 states, “Click here to start your license renewal.” You will need to:  

• Select your registration type from the drop-down menu. 
• Enter your registration number (numbers only). Leading zeros are NOT required. 
• Enter the Renewal ID # found on your renewal notice and click “Log-in.” 

 
2. Q: We need to provide some additional documents to complete our online renewal. How 

should we submit them? 
A: You may email PDFs to rene.sanders@state.or.us, fax to 971-673-0002, or mail them 
to our physical address: 

Oregon Board of Pharmacy 
800 NE Oregon St Ste 150 

Portland, OR 97232 
 
3. Q: How do we pay for the online renewals? 
 A: At the end of each renewal you will be prompted to choose your payment method. If you 
 are paying online, you will be redirected to US Bank’s secure payment site. Visa, 
 MasterCard, or electronic check are accepted. Please be sure to correctly enter your e-
 mail address as you will receive a payment confirmation by email from the US Bank 
 processing system. This will be your receipt for payment.  

 
If you would like to mail in a paper check or money order, you MUST print the renewal 
confirmation page, sign and date it, and mail it with the correct fees to the address on the 
form. 
 
If you would like to renew more than one registration you will need to complete this 
process for each registration. However, if you are paying by check, you may submit one 
check for the grand total along with the confirmation page for each renewal. 
 

4. Q: Our online renewal has been completed; can you submit the payment for me? 
A: No. For security reasons, DO NOT submit your credit card number via mail, fax, e-mail 
or phone to the Oregon Board of Pharmacy. Either submit the payment by check, or try 
your online payment again later. 

 
5.  Q: Are we still able to mail our renewal forms and payment to the Board Office? 
 A: Yes. Renewal forms were mailed the week of July 8th. If you have not received your  
 renewal forms, please request them in writing via email or fax. Provide your registration 
 number(s) and the appropriate return email or fax information. 
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6. Q: I do not have the original Supplemental Information Form where can I obtain an 
additional copy? 
A.  You may obtain an additional Supplemental Information Form by going to the Board’s 
website. Click on the link “Need to renew your license? Click here”. Then scroll down to 
your appropriate license type.  
 

7. Does the Supplemental Information Form have to be submitted on the green paper that 
was mentioned in the Renewal Notice? 
A: No. Plain white printer paper is sufficient. 
 

8. Q. Why are the attestations required for renewal? 
A. The attestations serve as a reminder of the Oregon Administrative Rules for your 

registration type. Links to the full text of the Board’s Administrative Rules can be found 
on our website: www.pharmacy.state.or.us under the “Laws and Rules” tab.  
Division 65 specifically pertains to Wholesalers, and can be found here: 
http://arcweb.sos.state.or.us/pages/rules/oars_800/oar_855/855_065.html;                             
Oregon State Pharmacy Statute Chapter 475: Controlled Substances; Illegal Drug 
Cleanup; Paraphenalia; Precursors http://landru.leg.state.or.us/ors/475.html;                       
Oregon State Pharmacy Statute Chapter 689: Pharmacists, Outlets; Sale 
http://landru.leg.state.or.us/ors/689.html                        

 
9. Q: Must we check every box for the attestations? 
 A: Yes. It is the registrant’s responsibility to ensure that all drug and prescription medical 
 device transactions are with entities that are legally authorized to engage in those 
 transactions.  
 
10. Q: What happens if our renewal is received after the postmark deadline? 
 A: Any renewal submitted online or postmarked after 11:59 pm on August 31, 2014 MUST 
 include the assessed $100.00 delinquent fee. 
 
11. Q: How will I know that our registration has been renewed? 
 A: To verify that your registration has been renewed, please go to the Oregon Board of 
 Pharmacy’s “Online License Lookup & Verifications” system available on the Board’s 
 website and search for your outlet by registration number. The letters and dash that appear  

before the numbers are considered part of the registration number. If your expiration date  
appears as September 30, 2015, your registration has been renewed and you should 
receive it shortly. Please allow 10-14 business days for the processing of your renewal. 

 
12. Q. What is the Oregon Wholesaler Self-Inspection Form?  

A.  Oregon law requires each Wholesale Facility to conduct an annual self-inspection of 
their establishment and document the inspection by completing a self-inspection report by  
September 1st annually.  The Self-Inspection Form must be retained for three years and 
be readily available for inspection or upon request by the Board at all times.  
You may obtain this form at:  
http://www.oregon.gov/pharmacy/Pages/InspectionForms.aspx 
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13. Q. Can an individual be a Designated Representative of more than one facility?  

A. Per OAR 855-065-0009(1) the Designated Representative must “be employed in a full-
time managerial position by the wholesale distributor and may not be listed as the 
Designated Representative for more than one registrant without the specific written 
authority of the Board.” To submit an exception request under this rule please provide the 
Board with the following: 

 
• A detailed description summarizing how the Designated Representative will manage 

more than one facility.  
• The hours that the individual will be physically present at each location.  
• The addresses of each location, as well as the primary location of the designated 

representative. (If the individual is responsible for other facilities not registered with 
the Oregon Board of Pharmacy, please also include them). 

• If your exception request is approved by the Board, you will receive a letter that 
confirms this. Please note that most exceptions that are approved are time limited 
for a period of five years. If you have made any changes they must be submitted to 
the Board for consideration.  

 
14. Q. Will you accept my resident state Board of Pharmacy’s inspection process in lieu of 

VAWD or an additional accreditation program? 
A. Provided below is a link that lists the out-of-state inspection reports that have been 
approved by the Board. If you have been inspected within the last three years and your 
resident state’s inspection practices have been approved by the Board, VAWD or an 
additional accreditation program is not required. Please note that this only applies to out-
of-state facilities.  
http://www.oregon.gov/pharmacy/Imports/Memos/State.Inspections.pdf 
 

15.  Q. What accreditation programs will be accepted by the Oregon Board of Pharmacy? 
A.VAWD is currently the only approved accreditation program that the Board is accepting. 
The Board may recognize other accredited programs and inspection services, however, 
documentation must be submitted for Board approval and consideration.  

 
16. Q. How do I obtain a surety bond? 

A. For information on what is required to obtain a surety bond or irrevocable letter of credit, 
please contact your insurance carrier or financial institution.  

 
17. Q. What is the Oregon requirement for a surety bond?  

A. A Class 1 Wholesaler must provide evidence that it has obtained a bond or equivalent 
means of security for at least $100,000 that provides direct access to the Board to secure 
payment of any administrative penalties that are not paid within 30 days of becoming final. 
See OAR 855-065-0006(8).  

  
18. Q. In what form must the “evidence” of a surety bond or irrevocable letter of credit be?  

 A. Typically the Board would expect to see an original letter from an insurance company or 
 other financial institution.   
 

New questions and answers will be added to the end of this document as needed. 
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