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Questions & Answers: 42 CFR Part II 
 

This document provides the Legal Action Center’s responses to questions posed concerning 42 CFR Part 2 
compliance during the Medicaid Innovation Accelerator Program webinar held on April 13, 2015. 

 
Q.1. Today’s webinar is focused on Substance Use Disorder (“SUD”).  Is it 
accurate to apply what has been used here to mental health information?  Are 
there significant differences of note? 
 

A.1. There are three confidentiality laws that should be considered with regard to mental 
health information: (1) any state mental health confidentiality law, (2) 42 CFR Part 2 
(“Part 2”), and (3) Health Insurance Portability and Accountability Act (“HIPAA”).  
First, many states have laws that give heightened confidentiality protections to mental 
health information. State Departments of Health should be able to provide information 
on what types of state mental health confidentiality laws exist in their own state. 
 
Second, 42 CFR Part 2 (“Part 2”) protections apply in certain circumstances involving 
mental health information. If mental health providers also provide addiction and 
substance use disorder services through “diagnosis, treatment, [and/or] referral for 
treatment or prevention” and are federally-assisted, then they are considered as 
“programs” that must adhere to the confidentiality protections of Part 2.1 Mental health 
programs have to apply 42 CFR Part 2 rules to the substance use information only, not 
to mental health information that does not reveal substance use.   
 
Third, most mental health providers must also adhere to HIPAA requirements.2 
Moreover, HIPAA applies special protections for sharing protected health information for 
patients being treated for mental health conditions. For more information on how mental 
health information can be shared under HIPAA, visit this web page by the Department 
of Health and Human Services. 
 
Q.2. Given the specification requirements (of providers receiving information) in 
42 C.F.R. Part 2, is it possible to build a universal consent form that covers an 
entire network of providers? And does that consent need to be completed at the 
point of care or can it be completed at another point (e.g., enrollment into a 
managed care plan)? 
 

A.2. Proposed universal patient consent forms for Accountable Care Organizations 
(“ACOs”), Patient Centered Medical Homes (“PCMHs”), Coordinated Care 
Organizations (“CCOs”), and other similar networks of providers would have to satisfy 
several Part 2 requirements. While a Part 2 consent form can allow communications 
relating to a patient between multiple parties, the form must:  
 

                                                 
1 See 42 C.F.R. § 2.11 (Program definition). 
2 See 45 C.F.R. § 160.103. 

http://www.hhs.gov/ocr/privacy/hipaa/understanding/special/mhguidance.html
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 include the specific name or general designation of the program or person 

permitted to make the disclosures; 
 

 include the patient’s name; 
 

 identify by name or title each recipient of authorized disclosures;  
 

 state the purpose of the disclosures; 
 

 specify the quantity and type of information that can be disclosed to each party;  
 

 include the right of the patient to revoke consent for the disclosure at any time, 

except when the disclosing parties acted in reliance on the consent (such as 

disclosing information to a third party payer);  
 

 indicate the date, event, or condition when the consent expires, if the consent is 

not previously revoked; and 
 

 prohibit re-disclosures of information to network member providers without the 

patient’s consent.3 

The consent form must also be accompanied by a “Notice Prohibiting Re-disclosure,” 
and any information disclosed pursuant to the consent cannot be re-disclosed beyond 
the recipient(s) named in the consent form.4 Note that a patient can consent to both a 
disclosure and a re-disclosure in the same consent form. 
 
In addition, network providers cannot use an existing Part 2 consent form to disclose 
patient information to future network health care providers.5 A new patient consent for 
disclosures of Part 2 data is required when additional providers join the health care 
network. 
 
There are several situations where Part 2 allows disclosures of confidential Part 2 
information without patient consent.  Some of these include: 
 

 “Internal communications” - Information can be disclosed among staff of the Part 

2 program or organizations that have direct administrative control over the Part 2 

program (but only those who need the information in connection with their duties 

that arise out of the provision of diagnosis, treatment, or referral for treatment for 

SUD). However, this exemption does not allow disclosure to other providers in 

the health network.6 
 

 Disclosures to a Qualified Service Organization (“QSO”) - A Part 2 program may 

disclose information to a QSO without patient consent if there is an established 
                                                 
3 42 C.F.R. § 2.31(a)(1); id. § 2.31(a)(2); id. § 2.13(a); id.(the amount of information to be 
disclosed “must be limited to that information which is necessary to carry out the purpose of the 
disclosure.”); id. § 2.31(a)(8); id. § 2.31(a)(9); id. § 2.32. 
4 Id. § 2.32 (provides details on the written statement on re-disclosures that must accompany 
the consent form). 
5 See SAMHSA, Frequently Asked Questions: Applying the Substance Abuse Confidentiality 
Regulations to Health Information Exchange, Q.19 (2010), available at 
http://www.samhsa.gov/sites/default/files/faqs-applying-confidentiality-regulations-to-hie.pdf.  
6 See 42 C.F.R. § 2.12(c)(3).  

http://www.samhsa.gov/sites/default/files/faqs-applying-confidentiality-regulations-to-hie.pdf
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Qualified Service Organization Agreement (“QSOA”).7 A QSO is a person or 

entity that provides services to a Part 2 program or its patients, and that has 

entered into a QSOA with the Part 2 program. Note that the QSO may not re-

disclose the information it receives from the Part 2 program, other than back to 

the program itself. 
 

 Medical Emergencies - Part 2 programs can disclose patient-identifying 

information to medical personnel who need the information to treat a medical 

emergency, meaning a condition that creates an immediate threat to the health of 

any individual and that requires immediate medical intervention.8 Note that 

disclosures made under the medical emergency exception must be documented 

by the Part 2 program making the disclosure. 

Part 2 programs are required to inform individuals of confidentiality regulations at the 
time of admission to the Part 2 program, or as soon as the person is capable of rational 
communication.9 Although the Part 2 regulations do not specify when consent should be 
obtained, we suggest that consent should be obtained during time of admission to the 
program (or when the patient can rationally communicate), since the patient must also 
be given a written summary of Part 2 regulations during this time.10 
 
Q.3. Can consent forms have an open end, with no listed end date? 
 

A.3. The consent form must have an expiration, but that can be either a date, an event 
or a condition. Part 2 requirements first specify that the consent should last “no longer 
than reasonably necessary to serve the purpose for which it is given.”11 Because the 
consent form does not have to include a specific expiration date, it can instead include 
an identified event or condition, such as “throughout the patient’s treatment program,” if 
the consent is needed for reimbursement purposes. 
 
In addition, it is important to note that some state laws limit the length of time patient 
consent forms remain valid, so Part 2 programs should determine whether their states 
restrict consent periods. 
 
 
Q.4. Can an intoxicated person sign a consent form?  
 

A.4. The level of intoxication determines when a patient can provide consent. Because 
Part 2 requires the individual to be informed of the confidentiality regulations “as soon 
as the patient is capable of rational communication,” the program should delay obtaining 
consent from an intoxicated person until this is possible.12 Accordingly, consent should 

                                                 
7 See id. §§ 2.12 (c)(4), 2.11. See also id. § 2.11 (b)(1)-(2) (Definition section provides details for 
written QSO agreements). 
8 42 C.F.R. § 2.51(a). 
9 Id. § 2.22(a). 
10 See id. § 2.22(a)(1)-(2). 
11 Id. § 2.31(a)(9). 
12 See id. § 2.22(a). 
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be obtained when the individual is sufficiently sober to be able to communicate 
rationally.  
 
However, for medical emergencies, Part 2 allows for disclosures of patient identifying 
information to medical personnel who may need this information for “treating a health 
condition that poses an immediate threat to the health of any individual and which 
requires immediate medical intervention.”13 In this circumstance, the Part 2 program is 
required to document the disclosure in writing in the patient’s record.14 

 
 

                                                 
13 Id. § 2.51(a). 
14 Id. § 2.51(c)(1)-(4). The documentation should include the name of the medical personnel 
who received the patient-identifying information, and their affiliation with any health care facility; 
the name of the person making the disclosure; the date and time of the disclosure; and the 
nature of the emergency. Id. 
 


